Escudella Barrejada

Publicat dia 21 gener 2014 cuina catalana. sopes i cremes

 

La paraula “escudella” es refereix al bol amb què, a l’edat mitjana se servien les sopes i els plats amb salsa, que es menjaven amb pa. Més tard, es va passar a designar-ne el contingut.

L’escudella i carn d’olla, plat tradicional de Nadal, si le servim en forma de sopa amb els ingredients picadets le denominem escudella barrejada o olla barrejada.

Aquesta no és una Escudella i Carn d’Olla completa, com de les festes, però poc li falta, l’hem fet una mica més senzilleta, més de diari. Una barreja de sabors i olors que fan perdre l’alè! Ah! I en versió gironina i original, amb fideus i arròs.

Ingredients per 4 persones:

1 Os de vedella
1 Os d’espinada de porc
1 Carcanada de pollastre
2 Colls de pollastre
2 Ales de pollastre
Pedrers de pollastre
1 Tall de cansalada
1 Troç de botifarra negra
1 Patata
1 Pastanagues
1 Tros d’Api
1 Porro
1 Nap
Un troç de col
Cigrons cuits (amb el seu suc)
2’5 l. Aigua
Sal
Un parell de grapats de  fideus gruixuts i arròs

 

Preparació de l’Escudella barrejada:


Posarem l’aigua, la sal, els menuts de pollastre nets i els ossos a bullir durant un parell d’hores a foc lent. Mentrestant tallarem totes les verdures ben petites, la cansalada també la farem a trossos petits.
Passada l’hora treurem el tall de l’olla i posarem en el caldo totes les verdures i la cansalada que haurem tallat deixant que bulli mitja hora més. Després afegirem la pasta i l’arròs, bullint-ho de 15 o 20 minuts més , rectificarem la sal, i si cal afegirem més aigua. En l’últim moment hi afegirem els cigrons, amb una mica del seu suc, i la butifarra negra tallada a trossos.
I a punt per disfrutar! Que vagi de gust!

 

 

També podem fer-ne una altra versió amb galets i pilotetes.  😉

 

 

El maridatge del nostre amic i col·laborador, Agustí:

Una escudella es un bullit , per tant el vi es quasi un invassor, la solució es la de, la pilota, la carn d’olla, llegums i verdures es “salteigin” en una paella i millor si es amb llard, on si podem posar el ví per a amorossir el resultat, una “solució” que ma mare i d’altres que he conegut feian (o fan).
Els brous en general son de difícil companyia, però podem possar-hi un vi novell de la Coop. de Garriguella. Fent país!

Agustí Salas Rolland.

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes i cremes

Vichyssoise

Publicat dia 5 juliol 2014

  Nosaltres, en aquest receptari, sempre tractem de defensar la cuina autòctona, la de casa nostra, però tampoc volem menysprear altre cuines, com en aquest cas la francesa, amb nates i mantegues, en tot cas formidable. El concepte sopa, en…

Llegeix-ne més

Crema de meló

Publicat dia 3 juliol 2014

La podem fer “a la francesa” amb nata líquida i mantega, però l’hem preferit fer més natural, aprofitant aquest fruit tant refrescant i amb diverses varietats, principalment valencianes, que tenen l’escorça verda: Meló d’Elx, Meló d’Ontinyent, Pinyonet, Meló Roget, Pell de garipau etc. Altres varietats…

Llegeix-ne més

Comenta