Secret Ibèric a la graella

Publicat dia 8 gener 2014 carns. porc

 

Generalment es parla de Secret Ibèric perquè aquesta peça de carn és molt més apreciada si procedeix del porc ibèric en lloc del porc blanc (com sol succeir amb altres talls o productes elaborats d’aquest animal), però al ser un tall més econòmic que altres, és habitual permetre comprar el secret de porc ibèric, però, què és el secret de porc?

El secret de porc, igual que les galtes, la presa o la ploma entre altres talls, s’ha posat de moda en els últims anys en la restauració, el que sens dubte , fa que també augmenti la demanda a les llars.

El secret de porc és un tall que es localitza entre l’espatlla i la cansalada, a la regió interna, es diu que té forma de ventall i solen ser peces d’uns 150-200 grams. Pel que sembla, el nom de secret es deu a que és un tall que queda ocult, només es pot veure si es talla el múscul en horitzontal, encara que també hi ha qui comenta que a aquesta saborosa peça li diuen secret perquè donades les seves qualitats, eren peces que els carnissers es guardaven per al seu consum.

A més de secret, aquesta peça es coneix com creueta, entre les seves característiques destaca que és  una de les peces més greixosa i saborosa, és poc atractiva a la vista, tall no molt regular i amb greix entremesclat, el que proporciona que un secret ibèric només marcat a la planxa sigui un mos exquisit que es desfà al paladar.

(Font: Gastronomia & Cia)

Pel que fa a la seva elaboració a la planxa o graella, només un parell de consells, la planxa  ha d’estar sempre ben roent i no afegir-li mai oli abans d’acabar la cocció, el secret ja teu prou greix. Tomba i tomba, ja n’hi ha prou. La sal li posarem sempre, com amb totes les carns, quan ja sigui cuit.

En aquest cas, hem acompanyat el secret amb unes patatetes fetes al caliu (Es poden fer al forn) I uns tomàquets “xerri” saltats amb pebrot verd.

 

Receptes similars: carns

Vedella amb Bolets

Publicat dia 30 octubre 2014

  No hauriem de confondre aquest plat amb el Fricandó, senzillament per la seva tècnica de cocció. El fricandó el fem amb filets enfarinats i fregits i amb base d’un sofregit, mentre que aquí rostim o estofem la vedella amb…

Llegeix-ne més

Arròs amb Ragú i Ou escaldat

Publicat dia 20 octubre 2014

  Podriem dir que és un “arròs a la cubana” amb una altra personalitat. Arròs, ou escaldat i salsa bolonyesa (Ragú), però anem a pams… Curiosament, la “Salsa bolonyesa” com és coneguda per tots nosaltres i també arreu, a Bolonya…

Llegeix-ne més

Receptes similars: porc

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Galtes de Porc amb Cargols

Publicat dia 22 setembre 2014

  Ingredients: 4 galtes porc 1 kg. (aprox.) de cargols 3 ceba 1 porro 2 ó 3 grans d’all 1 pastanaga 2 tomàquets petitons ratllats Una mica de pebrot verd i vermell 1 got vi negre 1 copeta de conyac 2 gots brou de carn o…

Llegeix-ne més

Comenta