Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Galtes de Porc amb Cargols

Publicat dia 22 setembre 2014 cargols. cuina catalana. esmorzars de forquilla. porc

blog1

 

Ingredients:

4 galtes porc

1 kg. (aprox.) de cargols

3 ceba

1 porro

2 ó 3 grans d’all

1 pastanaga

2 tomàquets petitons ratllats

Una mica de pebrot verd i vermell

1 got vi negre

1 copeta de conyac

2 gots brou de carn o verdures

2 farcellet d’herbes (Farigola, llorer, orenga, romaní…..)

Oli d’oliva verge extra

Sal

Pebre negre

Preparació dels cargols:

En primer lloc netegem els cargols vius amb aigua abundant i vinagre. A continuació els posem en una olla amb aigua freda a foc baix (per enganyar-los i que sortin de la seva closca). Quan hagin mort, hi afegim un grapat de sal, un farcellet d’herbes i una mica de pebre negre en gra. Els deixem bullir una estoneta i els colem i reservem.

 

blog2

 

Elaboració de les galtes:


En una safata per anar al forn, hi tirem un raig d’oli i hi posem la bresa (Tota la verdura) tallada petita i les herbes. Posem les galtes i un altre raig d’oli i enfornem a 250º uns minuts, donant-li a volta a les galtes.

 

blog3

 

Passats aquests primers minuts hi afegim el vi negre i el conyac i ho deixem una altra estona, perquè redueixi una mica l’alcohol. Seguidament, ho banyem amb una mica d’aigua o brou i posem el forn a uns 160º uns 90 minuts, donant-li la volta a les galtes varies vegades i remullant-les amb el seu suc, perquè es fagin bé d’ambdós costats.


Treiem la safata del forn, separem les galtes i les posem en una cassola.

(Aquesta operació la podem fer també directament a la cassola, com si es tractés d’un rostit)

Seguidament, triturem la bresa, la passem per un colador fí i la tirem a la cassola de les galtes. 

En aquest punt hi tirem els cargols, i ho deixem coure tot plegat una bona estona, fent “xup-xup”. Si cal hi afegim una mica més de brou.

Recomano fer aquest plat d’un dia per l’altre, tots aquests guisats, reposadets, guanyen molt.

També podem acabar la cocció afegint-li una mica de picada catalana uns minuts abans d’acabar-la. (Ametlla, avellana, carquinyoli, all i julivert)

 

blog4

 

Maridatge recomanat:

Aquest plat golafre i cornut es mereix un vi negre i, ves per on, del Bàges! Un dels nous el·laboradors d’aquesta rescabalada D.O.. Un negre honrat i bebedor , ja m’ho direu. Bernat Oller, si no vaig errat, el primer negre de raïm Picapoll negre.

Agustí Salas Rolland.

th2_bernat_oller_fitxa

  

 

 

Receptes similars: cargols

Cargols a la Llauna

Publicat dia 12 novembre 2014

O agraden amb bojeria o no agraden gens, no hi ha punt mig. És un altre del plats més tipics de la cuina catalana, sobretot a Lleida, on cada any es celebra l’Aplec del Cargol, des del 1980. És un plat…

Llegeix-ne més

Arròs amb Conill i Cargols

Publicat dia 23 gener 2014

  Aquest és un arròs de montanya molt típic de la provincia d’Alacant, on hi vaig tenir el plaer de viure una temporada, degustar-lo i apendre com es feia personalment. Originàriament es feia en pobles de montanya en temporada de caça, amb…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: esmorzars de forquilla

Vedella amb Bolets

Publicat dia 30 octubre 2014

  No hauriem de confondre aquest plat amb el Fricandó, senzillament per la seva tècnica de cocció. El fricandó el fem amb filets enfarinats i fregits i amb base d’un sofregit, mentre que aquí rostim o estofem la vedella amb…

Llegeix-ne més

Braó de Porc al Forn

Publicat dia 1 agost 2014

  El braó de porc  és una part de l’especejament del porc: El braó està situat entre la unió dels dos ossos de la pota on es forma el colze. Té un sabor fort, és molt aromàtic, conté abundant greix…

Llegeix-ne més

Receptes similars: porc

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Dijous Gras, Llarder o Jarder

Publicat dia 26 febrer 2014

  Dijous Gras, Jarder o Llarder, també conegut com el “Dia de l’ou i el porc”, “Dia de la truita” o “Dijous de les Llardufes” (Empordà), és el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català….

Llegeix-ne més

Comenta