No hauriem de confondre aquest plat amb el Fricandó, senzillament per la seva tècnica de cocció. El fricandó el fem amb filets enfarinats i fregits i amb base d’un sofregit, mentre que aquà rostim o estofem la vedella amb una bresa de verdures, amb la que després aconsseguirem la salsa, com anirem explicant en la recepta.
Ingredients:
Un bon troç de jarret de vedella, Bolets Variats (Rovellons, camagrocs, rosinyols) 3 Cebes, 1 Porro, 1 Pastanaga, 1 Pebrot, 2 Grans d’all, 1 Branca d’api, 1 Farcellet d’herbes, 1 Copa de conyac, 1 Copa de vi ranci, 1 Copa de vi negre sec, Brou de carn, Sal, Pebre negre, Oli d’oliva verge extra.
Elaboració:
En primer lloc, sofregim una mica la carn tallada a daus salada i empebrada amb oli d’oliva i a continuació hi posem les verdures tallades petites i el farcellet d’herbes. Ho deixem coure amb la cassola tapada poc a poc fins que tot plegat deixi anar el seu suc.
Quan tot plegat ens ha agafat color, hi tirem el conyac i ho flamegem. A continuació, afegim el vi ranci i deixem que redueixi, moment en que hi afegirem el vi negre i ho deixerem coure, a foc molt baix, perquè la carn es vagi rostint i estovant. Hi anirem tirant, a mida que vagi quedan sec una mica de brou de carn o verdures. Courem fins que la carn ens quedi prou tendre.
Tot seguit, retirem els trossos de carn, triturarem la salsa i la passarem per un colador xinès perquè ens quedi ben fina. En la mateixa cassola, saltarem una mica els bolets. Afegirem una mica de sal.
Seguidament, tornem a posar la carn en la cassola juntament amb la salsa.
Ho deixem coure tot plegat una estoneta i abans d’acabar la cocció hi podem afegir una picada catalana amb 1 gra d’all, julivert, unes quantes ametlles i un parell de carquinyolis. Rectifiquem de sal.
Deixem reposar la cassola (Millor fer-ho d’un dia per l’altre)
L’endemà , escalfem, emplatem i plat a taula amb un bon pa i un bon vi. Bon profit!
Maridatge recomanat:Â
Sumarroca negre 2013 (Cabernet,Merlot,Ull de llebre) El trobo molt adient i a un preu molt assequible. Veig que tens criteri i el plat es presenta engrescador, jo me’n  fotria un gibrell. Suqueu pa per mÃ! El Sumarroca es tot un clà ssic, penseu que és al costat de la seu del Cava a Subirats, per cert, la senyora Sumarroca, fa uns anys, ens va fer un plat de vedella amb una guarnició de puré que era de codony al vi, mortal!
Agustà Salas Rolland.