Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Vedella amb Bolets

Publicat dia 30 octubre 2014 bolets. carns. cuina catalana. esmorzars de forquilla

blog1

 

No hauriem de confondre aquest plat amb el Fricandó, senzillament per la seva tècnica de cocció. El fricandó el fem amb filets enfarinats i fregits i amb base d’un sofregit, mentre que aquí rostim o estofem la vedella amb una bresa de verdures, amb la que després aconsseguirem la salsa, com anirem explicant en la recepta.

Ingredients:

Un bon troç de jarret de vedella, Bolets Variats (Rovellons, camagrocs, rosinyols) 3 Cebes, 1 Porro, 1 Pastanaga, 1 Pebrot, 2 Grans d’all, 1 Branca d’api, 1 Farcellet d’herbes, 1 Copa de conyac, 1 Copa de vi ranci, 1 Copa de vi negre sec, Brou de carn, Sal, Pebre negre, Oli d’oliva verge extra.

blog1

Elaboració:

En primer lloc, sofregim una mica la carn tallada a daus salada i empebrada amb oli d’oliva i a continuació hi posem les verdures tallades petites i el farcellet d’herbes. Ho deixem coure amb la cassola tapada poc a poc fins que tot plegat deixi anar el seu suc.

blog3

 

Quan tot plegat ens ha agafat color, hi tirem el conyac i ho flamegem. A continuació, afegim el vi ranci i deixem que redueixi, moment en que hi afegirem el vi negre i ho deixerem coure, a foc molt baix, perquè la carn es vagi rostint i estovant. Hi anirem tirant, a mida que vagi quedan sec una mica de brou de carn o verdures. Courem fins que la carn ens quedi prou tendre.

blog4

 

Tot seguit, retirem els trossos de carn, triturarem la salsa i la passarem per un colador xinès perquè ens quedi ben fina. En la mateixa cassola, saltarem una mica els bolets. Afegirem una mica de sal.

blog10

 

Seguidament, tornem a posar la carn en la cassola juntament amb la salsa.

Ho deixem coure tot plegat una estoneta i abans d’acabar la cocció hi podem afegir una picada catalana amb 1 gra d’all, julivert, unes quantes ametlles i un parell de carquinyolis. Rectifiquem de sal.

blog1

Deixem reposar la cassola (Millor fer-ho d’un dia per l’altre)

L’endemà, escalfem, emplatem i plat a taula amb un bon pa i un bon vi. Bon profit!

blog9

 

Maridatge recomanat: 

Sumarroca negre 2013 (Cabernet,Merlot,Ull de llebre) El trobo molt adient i a un preu molt assequible. Veig que tens criteri i el plat es presenta engrescador, jo me’n  fotria un gibrell. Suqueu pa per mí! El Sumarroca es tot un clàssic, penseu que és al costat de la seu del Cava a Subirats, per cert, la senyora Sumarroca, fa uns anys, ens va fer un plat de vedella amb una guarnició de puré que era de codony al vi, mortal!

Agustí Salas Rolland.

CX_e88d1ca7-2fdb-443b-b91f-376a7f24e50a_large

Receptes similars: bolets

Arròs amb Conill, Carxofes i Ceps

Publicat dia 14 febrer 2015

  Aquest es un arròs d’aprofitament. Hem agafat una mica de conill rostit que teníem, li hem afegit unes carxofes, un grapat de ceps i alguna coseta més… I ens ha quedat un arròs de muntanya per llepar-se’n els dits!…

Llegeix-ne més

Remenat de Camagrocs i Ceba confitada

Publicat dia 24 novembre 2014

Aquesta és una recepta molt senzilleta que vam fer al 1er taller de cuina a Coworking Malgrat. En aquest remenat el protagonista és el bolet, en aquest cas camagroc, però podem utilitzar-ne qualsevol tipus en temporada o bé xampinyons o…

Llegeix-ne més

Receptes similars: carns

Arròs amb Ragú i Ou escaldat

Publicat dia 20 octubre 2014

  Podriem dir que és un “arròs a la cubana” amb una altra personalitat. Arròs, ou escaldat i salsa bolonyesa (Ragú), però anem a pams… Curiosament, la “Salsa bolonyesa” com és coneguda per tots nosaltres i també arreu, a Bolonya…

Llegeix-ne més

Filet Tàrtar (Steak Tartare)

Publicat dia 9 agost 2014

  Existeixen varies teories sobre l’origen del Filet Tàrtar. La primera afirma que l’steak tàrtar o steak tartare comença com una forma rudimentària d’alimentar a les dures estepes asiàtiques. Els genets tàrtars, pertanyents a una tribu de Mongòlia, dipositaven carn sota…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: esmorzars de forquilla

Galtes de Porc amb Cargols

Publicat dia 22 setembre 2014

  Ingredients: 4 galtes porc 1 kg. (aprox.) de cargols 3 ceba 1 porro 2 ó 3 grans d’all 1 pastanaga 2 tomàquets petitons ratllats Una mica de pebrot verd i vermell 1 got vi negre 1 copeta de conyac 2 gots brou de carn o…

Llegeix-ne més

Braó de Porc al Forn

Publicat dia 1 agost 2014

  El braó de porc  és una part de l’especejament del porc: El braó està situat entre la unió dels dos ossos de la pota on es forma el colze. Té un sabor fort, és molt aromàtic, conté abundant greix…

Llegeix-ne més

Comenta