Un dels productes tÃpics de la Quaresma són els bunyols. Són una massa de forma rodonenca, feta de pasta de farina ben batuda i mesclada amb alguna altra substà ncia (patata, bacallà , cigrons, ceba etc.) que es fregeix amb oli o saïm i que acostuma a tenir enmig un forat o un clot fondo. Però els bunyols no són exclusius de la Quaresma: …també són una menja tradicional en determinades festes o èpoques de l’any com per exemple durant la Candelera, Carnestoltes, Dimecres de Cendra, Sant Josep, Santa Teresa, Tots Sants, etc.
Encara que se’n solen dir “de l’Empordà ”, els brunyols també són tÃpics de la Garrotxa, el Pla de l´Estany, el Gironès i la Selva, i es fan especialment pel Dijous Sant i la Setmana Santa a moltes cases de la comarca i que juntament amb la garnatxa són la menja que s’ofereix als convidats. Són fets de farina, ous, llevat i substà ncies aromà tiques, es couen en oli bullent i després s’empolsimen de sucre. De manera semblant es fan en les altres regions del Principat.Â
Els bunyols de Quaresma es fan tradicionalment a les pastisseries els dimecres i divendres durant tot el perÃode quaresmal.
Per a la massa del llevat:
500gr de farina de força
20gr de llevat premsat de forner
1/4l. d’aigua tèbia
Per a la massa:
500 gr de sucre
200 gr de mantega
30 gr de sal
4Â ous
500 gr de farina fluixa
1 copeta d’anÃs
Pela de llimona ratllada
Elaboració:
Preparem la massa de llevat barrejant molt bé la farina de força, l’aigua i el llevat i ho deixerem fermentar unes hores.
Quan hagi fermentat ho barregem amb tots els altres ingredients i ho treballem ben treballat tot plegat fins que ens quedi una massa fina i elà stica. La deixem reposar una estona.
Fem unes boletes d’uns dos o tres centÃmetres i les posem en una safata o llauna una mica untada amb oli. A continuació els hi fem forma de bunyol, fent-lis un forat al mig i els fregim en oli abundant i molt calent. Els treiem del foc i els deixem escórrer sobre un paper absorbent. Els banyem amb almÃvar, els empolvorem amb el sucre i bon profit!