Espinacs a la Catalana

 

Els espinacs a la catalana o espinacs amb panses i pinyons era ja una combinació molt apreciada a l’època medieval i encara ara és la manera més característica, en la cuina catalana, de preparar els espinacs i que ha esdevingut un plat popular a tot l’Estat Espanyol i Andorra. Es tracta de saltar els espinacs a la paella amb una mica d’oli d’oliva, panses i pinyons.

A Catalunya, els espinacs s’han introduït al llarg dels anys a la gastronomia, utilitzant les fulles tendres en amanida i cuites (bullides) en plats típics com els espinacs a la catalana amb panses i pinyons o les cassoles de tros (amb cargols, costella de porc, etc). Són un ingredient que a la cuina catalana de vegades es pot substituir per les bledes, especialment en plats de cassola amb bacallà o mongetes seques. La truita d’espinacs és força habitual, es prepara amb espinacs previament lleugerament bullits o també fregits sols o amb una mica de cansalada.

L’origen dels espinacs és persa mentre que els pinyons i les panses ja estàven a Catalunya almenys des de l’època de l’antiga Roma. La combinació de panses i pinyons és comuna i molt apreciada ja des de l’Època Medieval, a països de tota la Mediterrània, en especial a les illes. A Catalunya aquesta recepta està documentada, en català, ja al segle XIV.

Ingredients:

2 manats d’espinacs

150 g. de panses
100 g. de pinyons
1 gra d’all
oli d’oliva verge extra 
sal
pebre
Elaboració:
Després de rentar els espinacs, paseu-los una mica per una paella grossa amb un raig d’oli d’oliva (Jo no els bullo, així conserven les seves propietats, tant les gustatives com les nutricionals)
Els reservem i en la mateixa paella, sofregiu l’all, traieu-lo quan estigui daurat i tot seguit afegiu-hi les panses (sense cues)
Quan s’inflin, afegiu els pinyons, deixeu-ho sofregir una mica i, abans que els pinyons adquireixin color, afegiu-hi els espinacs. Sofregiu-ho tot junt a foc lent,per tal que el conjunt s’escalfi uniformement.
Rectifiqueu de sal, assaoneu amb pebre.
Podem afegir-hi opcionalment uns dauets de pernil o cansalada.

Maridatge del plat:

Espinacs cruixents, pinyons torrats, panses molsudes ,oli d’oliva, una paella ben remenada, tot una trovalla on la verdura esdevé quasi carn. Per tant i tenint en compte que es verdura li posarem un negre jove, un vi novell empordanés tocat pel vent, esclat de jovent, Novell de Garriguella, Empordà de socarrel, carnós i d’amable pas.

Agustí Salas Rolland.

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures

Trinxat de la Cerdanya amb rosta

Publicat dia 24 novembre 2013

    Trinxat és un plat de la Cerdanya, l’Alt Urgell i Andorra fet a base de bullir patata i col i després triturar i barrejar-los. Tot i que en la actualitat està estès per tota la nostra terra. Opcionalment…

Llegeix-ne més

Trinxat de la Cerdanya amb rosta

Publicat dia 14 febrer 2013

Trinxat és un plat de la Cerdanya, l’Alt Urgell i Andorra fet a base de bullir patata i col i després triturar i barrejar-los. Tot i que en la actualitat està estès per tota la nostra terra. Opcionalment s’hi afegeix…

Llegeix-ne més

Comenta