Ofegat de pèsols i faves amb menta

Publicat dia 20 febrer 2014 entrants. llegums verdures i hortalisses

 

A punt d’arribar els productes de primavera!

El pèsol és  una de les hortalisses més antigues de la cultura europea. S’han trobat restes de pèsols en excavacions arqueològiques de 9000 anys d’antiguitat. Els antics grecs i romans cultivaven el pèsols i el consumien habitualment. I que més podem dir de aquestes “perles” o caviar del Maresme? Per exemple, que els nutrients del pèsol són bons pel cor, redueixen el colesterol a la sang, controlen els nivells de sucre i són rics en antioxidants.

En aquesta recepta els barregem amb les seves “cosinetes” faves tendres que són un producte que al ponent mediterrani es fa servir des d’antic però que no són gaire conegudes ni ben valorades a la major part del món, només en alguns llocs de la Mediterrània i d’Àsia. A l’Edat Mitjana era considerat un producte de pobres, i per tant, sense cap prestigi. Fins i tot alguns plats que s’havien fet tradicionalment amb faves, com el caçolet, aquestes es van substituir ràpidament per una altra lleguminosa més apreciada, per exemple, en el cas del caçolet, per mongetes seques, que van arribar a Europa amb el descobriment d’Amèrica.  Són un aliment molt ric en aigua (90%) i per tant, pobrement calòric (64 kcal/100g). Són riques en carbohidrats (10%) principalment complexos, proteïnes (5.4%) i fibra (4%). 
Sigui com sigui, a la nostra terra són considerades gastronòmicament gairebé com un plat nacional (Faves a la catalana)

Bé però, anem per el plat que ja tenim gana…..

Ingredients:

250 grs. de pèsols desgranats
250 grs. de faves tendres desgranades
Unes fulles de menta
6 allets tendres
Ceba confitada
1 copeta de vi blanc sec
Aigua mineral
Oli d’oliva verge extra
Sal

 

 

Elaboració:

En una cassola amb un bon raig d’oli d’oliva fregim lleugerament els allets tendres. A continuació hi posem 3 o 4 cullerades de ceba confitada i hi tirem el vi blanc, tot seguit hi posem  les faves i les fulles de menta remenem una mica tot plegat i afegim una mica d’aigua fins a cobrir justet el conjunt.
Ofeguem amb la cassola tapada a foc lent uns 15 minuts, pasat aquest temps hi afegim els pèsols, si cal, una mica més d’aigua i continuem la cocció fins que tot  sigui cuit. (Amb 10/15 minuts més en tindrem prou)

Hem de tenir amb compte que el temps de cocció de les dues llegums són diferents.

Si no disposem de ceba confitada, sofregirem la ceba al principi de la preparació.

Una altra recepteta molt senzilla, oi? I apta per dietes vegetarianes.
Bon profit!!

 

 

Maridatge recomanat:

La suma i el resum de la primavera ben entesa. Dos llegums pròpies dels deus romans que,per cert, eren un grans menjadors de faves, un plat lleuger, senzill i agradable de menjar amb l’afegitó de la fresca menta , per cert en l’elaboració hi entra el vi blanc, poseu el mateix que després servireu a taula, os recomano un Xarel.lo de Roure, un Alella com cal!

Agustí Salas Rolland.

 

Receptes similars: entrants

Musclos a la marinera

Publicat dia 30 maig 2014

  He vist moltes maneres de preparar els musclos o les cloïsses a la marinera, amb all, sense, amb ceba o sense ceba, amb pebrot, amb pebres etc. Ja que cada mestre té el seu llibre, aquí tenim la versió…

Llegeix-ne més

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014

  Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastronòmiques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarró o simplement…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França…

Llegeix-ne més

Comenta