Arròs de Muntanya (A la cassola, de pagès…)

Publicat dia 9 març 2014 arrossos. cuina catalana

 

Aquesta recepta la volem dedicar especialment als nostres amics Raquel i Ramon. 

L’arròs a la cassola, de muntanya, del tros, de pagès, és un arròs molt tradicional que típicament es fa amb carn de conill, pollastre i costella de porc, tot i que n’hi ha moltes variants, per exemple, s’hi poden afegir altres ingredients com salsitxa o botifarra. Però el que fa variar més els ingredients és l’època de l’any, per exemple, a la primavera s’hi sol posar mongeta tendra o pèsols, mentre que a la tardor s’hi solen afegir bolets.
Hi ha també qui hi posa pebrot, a vegades escalivat o nyora, o les dues coses.
A diferència de la típica “Paella” que és un arròs sec i fet amb paellera, aquest es fa tradicionalment amb cassola de fang o també, amb cassola de ferro i una mica caldoset. I amb la tècnica de cocció diferent a la valenciana, amb el sofregit a la catalana.

 

 

Ingredients:

4 tassetes (de les de café) d’arròs bomba

1 tira de costella de porc (tallada petita)

Aletes de pollastre

1 troç de conill (tallat petit)

4 saltixes o 1 botifarra a trossets

Un grapat de bolets

Un grapat de pèsols del Maresme

Unes quantes mongetes tendres

 

1 Ceba petita

4 grans d’all

2 o 3 tomàquets madurs ratllats

Una mica de pebrot verd

Una mica de pebrot vermell

1 nyora

Uns brins de safrà

Aigua o millor brou suau de carn o pollastre (Unes tres vegades la quantitat d’arròs)

Sal

Pebre blanc acabat de moldre

Oli d’oliva verge extra

 

 

Elaboració:


Primer de tot, fregim en la cassola amb un bon raig d’oli d’oliva les carns tallades petites i les reservem. 
A continuació fem un sofregit a consciència (Sempre en el mateix oli) amb la ceba, els alls, el pebrot, la carn de la nyora i el tomàquet.
Una vegada fet el sofregit hi tirem l’arròs i el rossegem. Seguidament, afegim les verdures i els bolets, li donem un tomb a tot plegat i li tirem les carns , el brou bullint, juntament amb el safrà.
Ho deixem uns tres o quatre minuts a foc fort i tot seguit, ho deixem coure a foc mitjà entre 12 o 15 minuts aprox. (Dependrà de la qualitat de l’arròs)
Ens ha de quedar una mica caldoset.
També hi podem posar una picadeta d’all i julivert acabant la cocció.
Deixem reposar uns minuts i plat a taula!

 

 

Maridatge recomanat:

Un arròs! Un bon arròs a la cassola, cosa fina, cosa seria, golafre, passadora, on la cassola fa la seva feina, la d’escampar la calor amb gasiveria, amb dolçor, amb saviesa que el cuiner controla amb ma ferma. Tothom parla de la paella però a la hora de coure, el fang imposa la seva senzillesa on, cada component reb la seva racció de calor. El resultat és evident.  Us arriva la flaire?  Aquí decididament em decanto per un rosat, Cava, la potència del raïm negre feta rosat i amb les bombolles disposades a fer-lo encara mes atraient. Us recomano un Rosat d’en Jané Ventura del Vendrell . Una familia abocada al vi, sense concessions, els conec , tasteu-lo!

Agustí Salas Rolland.

 

Receptes similars: arrossos

Arròs a la Cassola a la Catalana

Publicat dia 24 març 2015

  Deixant de banda les polèmiques que, si paella o que si arròs, tot i reiterar que el seu nom ve donat en principi pel recipient en el qual es fa (Com l’escudella, per exemple, que antigament donava nom al…

Llegeix-ne més

Arròs amb Conill, Carxofes i Ceps

Publicat dia 14 febrer 2015

  Aquest es un arròs d’aprofitament. Hem agafat una mica de conill rostit que teníem, li hem afegit unes carxofes, un grapat de ceps i alguna coseta més… I ens ha quedat un arròs de muntanya per llepar-se’n els dits!…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Comenta