Un dels plats Maresmencs per excel·lència és la sÃpia amb patates i pèsols, anomenat per aquà “Plat de Mataró”. Fins i tot tenim unes Jornades gastronòmiques dedicades a aquest plat.  Tot i que aquests suquets es fan per tota la geografia costera i arreu del nostre paÃs.  Avui l’hem fet sense pèsols, ja l’hem fet altres vegades amb aquestes “Perles o Caviar del Maresme” Però estem fora de temporada i els congelats… (SÃpia amb pèsols) Però ens ha sortit un estofat rodó, per sucar-hi pa i llepar-se’n els dits!
Ingredients:
1Kg. i 1/4 de sÃpia bruta
4 patates
La salsa o melsa de la sÃpia (La bosseta marró del interior)
6 escalunyes
3 grans d’all
2 o 3 tomà quets madurs
1 copeta de vi blanc sec
Oli d’oliva verge extra
Sal, julivet i una mica de xocolata negra
(És molt important que la sÃpia sigui de costa de l’anomenada bruta, neta o congelada, no val res)
Elaboració:
En una cassola, preferiblement de fang o de ferro, sofregim una mica les escalunyes amb un raig d’oli d’oliva verge extra. Quan siguin una miqueta fetes hi afegim la sÃpia un cop rentada i tallada a daus (Reservant la seva salsa o melsa) i una fulleta de llorer. Tapem la cassola i ho deixem coure una estona a foc lent fins que la sÃpia deixi anar tot el seu suquet.
A continuació hi tirem els alls picadets, li donem uns tombs a tot plegat, perquè els alls es daurin una mica i seguidament hi afegim el tomà quet pelat, sense llavors i ratllat o esmicolat petit. Seguim la cocció amb la cassola tapada, poc a poc fins que ens quedi ben confitat tot plegat. Ara hi posem la copeta de vi i ho deixem reduir. Podem afegir-hi una culleradeta de farina, coent-la una miqueta perquè el suc ens quedi al final una mica més espès.
En aquest moment hi tirem una mica d’aigua o fumet i quan arrenqui el bull, hi posem les patates tallades esqueixades. Deixem coure uns minuts, hi afegirem la salsa o melsa de la sÃpia, una mica de xocolata negra, rectificarem de sal i acabarem la cocció fins que les patates siguin cuites.
Deixem reposar el guisat i ja el tindrem a punt per gaudir-lo.
També podem acabar l’estofat afegint-li una picada catalana amb el bocinet de xocolata.
Maridatge recomanat:
M’agrada molt el “remarque” de l’Eduard, sobretot sÃpia bruta!  Perquè treballar amb un producte fresc dona resultats espectaculars. Us recomano un “capritxet ” d’un bon amic ( ja desaparegut ) que va aconsseguir produïr una variertat centre europea dita Müller Turghau,  un blanc cristalÃ, amb tocs verd-pà l.lid , aromà tic i passador. És de Cristiari del Vall de Baldomà , Costers del Segre, cosa fina!
Agustà Salas Rolland.