En el nostre PaÃs, i sobretot al Maresme és molt habitual menjar guisats de peix i marisc amb pèsols. Un dels plats més coneguts a la nostra literatura és el congre amb pèsols, del que ja en parlaven Josep Plà , Vazquez Montalbán i NarcÃs Comadira, entre altres.
En un dels seus articles, en Jaume Fà brega també ens explica que el Baró de Maldà , allà per l’any 1782, va degustar en un hostal de Reus un Lluç amb pèsols (“Lluç ab suc i sos pesulets”)
Aquest plat d’avui, la SÃpia amb pèsols, és un dels més populars, junt amb les mandonguilles amb sÃpia, on també els maresmencs i no maresmencs i solem posar pèsols.
També si poden afegir patates, com es fa en “El plat de Mataró”.
Ingredients:
1 kg. i 1/4 de sÃpia bruta
500 grs. de pèsols desgranats
La salsa o melsa de la sÃpia (La bosseta marró de l’interior)
Ceba confitada
3 grans d’all
2 o 3 tomà quets madurs
1 copeta de vi blanc sec
Oli d’oliva verge extra
Sal
Podem afegir-hi una mica de llorer.
(És molt important que la sÃpia sigui de costa de l’anomenada bruta, neta no val res)
També podem rematar la cocció amb una picada que afegirem uns minuts abans d’acabar.
Per a la picada:
1 gra d’all
Un grapat d’ametlles torrades
1 carquinyoli
Un bocà de xocolata negre
Julivert
Â
Elaboració:
Posem els alls picats en una cassola amb oli d’oliva i tot just es daurin, sense que es cremin, hi afegim el tomà quet tallat petit sense pell ni llavors. Deixem que es confiti el sofregit i a continuació hi afegim la sÃpia tallada a trossets, ho coem tot junt una mica i afegim 2 o 3 cullerades de ceba confitada.
Remenem i hi tirem el vi blanc, deixant que redueixi a foc lent i se’ns faci una mica la sÃpia.
A continuació hi afegim els pèsols i la salsa o melsa de la sÃpia, rectifiquem la sal i ho ofeguem tot plegat a foc lent fins que els pèsols siguin cuits. Si cal hi podem afegir una mica d’aigua o fumet.
Rematarem afegint-hi la picada un parell de minuts d’acabar la cocció, deixem reposar i plat a punt.
Si no disposem de ceba confitada, farem igualment el sofregit, però començant per la ceba.
Maridatge recomanat:
Estem a l’època de la marina, ves per on! Pèsols i sÃpies que s’han trobat una mica com la sardana de l’Empordà , tu baixa una mica que jo també hi pujo altre mica, cebes, alls,vins, olis i tomà quets per a donar-li color (com deia el Ferran Agulló) i, encara que el mar hi sigui present l’hoste és tanmateix força frà gil i vol un vi “amable”, un Blanc de Seré de Vallbona de les Monges, a la ruta del Cister, un vi tan humà com els que el fan!
Agustà Salas Rolland.