Cuinar és interpretar sentiments. Encara que el nom del plat pugui semblar una “conya marinera”, l’altre dia, en una petita discusió domèstica algú va dir: Aixó és una samfaina marinera! A mi, aquestes expresions culinà ries em motiven, i vaig obrir la nevera. Tenia samfaina feta! I lluç, i unes gambetes….I vaig pensar, perquè no? I tot i que tenia pensat fer el peix d’altra manera, doncs, dit i fet!
Ingredients per a quatre persones:
8 talls de lluç
16 gambetes
Samfaina
All
Julivert
Vi blanc sec
Farina (especial per fregir peix)
Oli d’oliva verge extra
Sal
(Podriem posar-hi, quatre musclets i/o cloïsses, escamarlans…)
Elaboració:
Fregim lleugerament els talls de lluç, prèviament salats i enfarinats, en abundant oli d’oliva roent. El retirem i el deixem al damunt de paper absorbent.
En una cassola, amb una mica del mateix oli de fregir el peix, saltem una mica les gambes i les reservem.
Hi tirem la samfaina amb una picadeta d’all i julivert i li donem uns tombs, tot just perquè l’all desprengui el seu aroma, hi afegim un raig de vi blanc i deixem que redueixi una mica. Seguidament, hi posem el peix i les gambes, ho deixem coure 5 minutets i ja tenim el peix a punt de servir.
També podem acabar la cocció del guisat al forn.
Maridatge recomanat
Un plat ben especial , la suavitat del lluç ajudat per les gambes i lligat amb la nostre samfaina que li dona el contrapunt . Fa molts dies que tenia ganes de veure com lliga un Malvasia de Tenerife sec amb aquest plat. Es un vi certamente força desconegut a la penÃnsula pero que el podeu trobar en alguna botiga especialitzada, es tot un descobriment, os ho asseguro. La marca : El Grifo.
Agustà Salas Rolland.