Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Lluç amb “Samfaina Marinera”

Publicat dia 11 març 2014 cuina catalana. peix i marisc

 

Cuinar és interpretar sentiments. Encara que el nom del plat pugui semblar una “conya marinera”, l’altre dia, en una petita discusió domèstica algú va dir: Aixó és una samfaina marinera! A mi, aquestes expresions culinàries em motiven, i vaig obrir la nevera. Tenia samfaina feta! I lluç, i unes gambetes….I vaig pensar, perquè no? I tot i que tenia pensat fer el peix d’altra manera, doncs, dit i fet!

 

Ingredients per a quatre persones:

8 talls de lluç
16 gambetes
Samfaina
All
Julivert
Vi blanc sec
Farina (especial per fregir peix)
Oli d’oliva verge extra
Sal
(Podriem posar-hi, quatre musclets i/o cloïsses, escamarlans…)

Elaboració:

Fregim lleugerament els talls de lluç, prèviament salats i enfarinats, en abundant oli d’oliva roent. El retirem i el deixem al damunt de paper absorbent.
En una cassola, amb una mica del mateix oli de fregir el peix, saltem una mica les gambes i les reservem.
Hi tirem la samfaina amb una picadeta d’all i julivert i li donem uns tombs, tot just perquè l’all desprengui el seu aroma, hi afegim un raig de vi blanc i deixem que redueixi una mica. Seguidament, hi posem el peix i les gambes, ho deixem coure 5 minutets i ja tenim el peix a punt de servir.

També podem acabar la cocció del guisat al forn.

 

 

Maridatge recomanat

Un plat ben especial , la suavitat del lluç ajudat per les gambes i lligat amb la nostre samfaina que li dona el contrapunt . Fa molts dies que tenia ganes de veure com lliga un Malvasia de Tenerife sec amb aquest plat. Es un vi certamente força desconegut a la península pero que el podeu trobar en alguna botiga especialitzada, es tot un descobriment, os ho asseguro. La marca : El Grifo.

Agustí Salas Rolland.

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: peix i marisc

Pèsols del Maresme amb Calamarsons i Cloïsses

Publicat dia 8 maig 2015

    Sóc del Maresme, i ja sigui per tradició familiar, per proximitat o senzillament perquè ens encanten, moltes vegades hi posem als nostres plats aquestes “perles” meravelloses que tenim per aquí a la primavera. El pèsol, un dels grans…

Llegeix-ne més

Sèpia amb Pèsols del Maresme

Publicat dia 17 març 2015

  En el nostre País, i sobretot al Maresme és molt habitual menjar guisats de peix i marisc amb pèsols. Un dels plats més coneguts a la nostra literatura és el congre amb pèsols, del que ja en parlaven Josep Plà, Vazquez Montalbán i Narcís Comadira,…

Llegeix-ne més

Comenta