Pastís de la Diada #Araeslhora

Publicat dia 11 setembre 2014 cuina catalana. postres i pastisseria. tradicional

blog1

 

Ja tenim aquí la Diada del 11 de setembre i la recepta del pastís que menjarem acabada la #ViaCatalana2014. Una Diada molt especial en la que hem de demostrar a tot el món el poder del nostre poble, Catalunya.

Estem convençuts de que així serà i obrirem pas per aconsseguir el nostre dret a decidir i votar Sí/Sí el #9n2014 #Araeslhora


Història del pastís:

El 8 de Setembre de 1977 el Gremi de Pastisseria de Barcelona va presentar la nova especialitat anomenada “El Pastís de la Diada”, amb la finalitat d’honorar la Festa Nacional de Catalunya que se celebra l´11 de Setembre. L´autor i creador del Pastís de la Diada va ser el Mestre Pastisser de Badalona Miquel Comas i Figueras.
Una comissió del Gremi de Pastisseria es va traslladar expressament a la localitat francesa de Saint Martin-le-Beau, per lliurar el primer Pastís de la Diada al Molt Honorable President de la Generalitat a l´exili Josep Tarradellas, on tenia fixada la seva residència.

Ingredients:

pa de pessic
gema pastissera
almìvar
ametlla crocant
trufa de xocolata
conyac
gelatina de poma
colorant vermell


Elaboració del pa de pessic:
Ingredients:

6 ous
200 gr. sucre
250 gr farina de força
3 cullerades de llet
mantega
8g. de llevat de forner

Elaboració:

Batiu els rovells amb el sucre. Quan les tingueu montades ho sabreu per què tindrà aspecte de crema anglesa i la textura serà molt esponjosa. Afegiu la farina però no remeneu fins que tingueu les clares montades. Monteu les clares.
Comencem a barrejar-ho tot amb molt de compte per què no es baixi.
Per a remenar-ho és molt important fer-ho amb molt de carinyo, per evitar que es baixi tot el que ha pujat. Per tant, no hem de “remenar” si no que hem de “barrejar”. Lo millor és fer-ho amb la mà i els dits oberts, i barrejar de baix cap adalt. Ho podeu fer amb una espàtula.
Unteu el motlle amb mantega i enfarineu-lo, per tal d’evitar que s’enganxi.
Quan estigui ben barrejat ho abocarem al motlle.
A continuació ho enfornarem a 180º graus durant 35 minuts, i ja tenim el pa de pessic fet.

Per a la crema pastissera:
Ingredients:

1 litre de llet
4 rovells d’ou (si són ous de gallines ecològiques millor)
250 gr. sucre
80 gr. midó o farina de blat de moro (maizena)
color alimentari “ou” (taronja)
vainilla en líquida o en pols
Un branquilló de canyella

La pela de mitja llimona

Elaboració de la crema:

En una olla més aviat fonda però proporcionada en tamany, posar a escalfar 3/4 parts de la llet amb el sucre, la canyella i la llimona, remeneu-lo una mica.
En un bol a banda, posarem les iemes d’ou i la quarta part de llet que ens queda, afegirem la maicena i ho remenarem bé fins diluir-la.
Incorporem el colorant color ou. Podeu utilitzar qualsevol colorant alimentari del mercat.

Remeneu per veure com queda. Afegiu colorant fins a obtenir el color que més us agradi, però més val no passar-se de groc o semblarà crema artificial. Ara afegirem la vainilla.
Quan la llet comenci a bullir afegirem la barreja pasant-la per un colador,  amb el foc ben baix i sense deixar de remenar fin que ens espessi (No ha d’arribar a bullir)

I crema llesta!

Per la trufa de xocolata:
Ingredients:

Xocolata amb un mínim de un 70% de cacau
Nata líquida
Una nou de mantega

Elaboració de la trufa:

En un bol al bany maria, fonem la mantega i hi tirem la xocolata tallada a bocinets i la nata i anem remenant fins que la tinguem fosa.

Preparació del almìvar:
Ingredients:

Sucre
Aigua
(En proporció de 1l. d’aigua per 1,5 Kg. de sucre)

Elaboració:

Remeneu el sucre dins l’aigua i calenteu el conjunt fins arribar als 101º graus.
Necesitareu fer ús d’un termòmetre de cuina de precisió.
Deixeu refredar a temperatura ambient i un cop fred a la nevera. S’hauria de fer el dia abans.

Per  fer les quatre barres:
Ingredients:

Gelatina de poma o maduixa (o natural)
Colorant alimentari vermell

Elaboració:

Desferem la gelatina en un pot, posat al foc i li afegirem el colorant vermell-
La posarem en una safata plana amb un paper de forn a sota (Cuisson) i la deixarem refredar . Hem de procurar que ens quedi ben plana i amb un gruix raonable.
Quan la tinguem freda (Qualla ràpidament) ja la tindrem a punt per tallar les tires o formes que volguem.

Montatge final del pastís:

Ara que ja tenim tots els ingredients preparats, tallem el pa de pessic amb la forma que voguem i l’obrim per la meitat.
Al mig hi posarem la trufa (Podem fer-ho amb nata o melmelada, però a mi la xocolata em torna boig, així que l’he fet amb trufa) i hi posarem la tapa.
A continuació i posant-lo al damunt d’un paper, el banyarem amb la crema pastissera i amb l’ajuda d’una espàtula l’allisarem.
Seguidament hi col·locarem les tires de gelatina i el pintarem amb l’almìvar per donar-li lluentor.
Finalment decorem els voltants del pastís amb les virutes de ametlla crocant.

FELIÇ DIADA A TOTHOM!!

blog2

 

Nosaltres no som pastissers, som cuiners, per tant, cadascú a la seva. És per això que volem donar les gràcies des d’aquest blog a l’Albert de “La cuina de sempre” , gran part d’aquesta recepta, és seva.

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres i pastisseria

Mona de Pasqua

Publicat dia 30 març 2015

  La mona és un dolç típic de Pasqua a Catalunya i el País Valencià i fins i tot a la Franja de Ponent. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. Mona podria venir…

Llegeix-ne més

Crema de Sant Josep (Crema Catalana)

Publicat dia 18 març 2015

  La crema catalana actual ja apareix als receptaris medievals catalans, llibre de Sent Soví i llibre del Coch, i es considera les postres més antigues a Europa dins de la seva categoria. La crema catalana, s’espesseix tradicionalment amb midó, mai amb…

Llegeix-ne més

Receptes similars: tradicional

Coques de Sant Joan

Publicat dia 19 juny 2015

  L’any passat per aquestes dates, vaig publicar la recepta de la “Coca de Sant Joan”. Aquest any, he volgut ampliar-la i millorar-la. Espero haver-ho aconseguit. La coca de Sant Joan és sens dubte, una de les coques més populars…

Llegeix-ne més

Botifarrada del 12 d’octubre

Publicat dia 7 octubre 2014

  S‘organitzen botifarrades molt grans a les festes populars de Catalunya, com la reivindicativa del 12 d’octubre, tradicional d’aquesta diada.  Nosaltres en fem cada any una aquest dia al matí, al nostre poble, Malgrat de Mar.  Anys anteriors, s’anomenava “Botifarrada a la…

Llegeix-ne més

Comenta