Sense cap mena de dubte, una de les combinacions més sanes i completes a la nostra taula. Un plat molt senzill i carregat d’energia. Aquà l’hem fet d’una manera completament natural, “apta per a tots els públics” però també explicarem com fer-les més “potents”, que quan arribi el fred, escalfarà n els nostres sentits.
Ingredients:
300 gr. de llenties pardines
1o0 gr.  d’arròs de bona qualitat (pot ser integral)
1 ceba mitjana
2 grans d’all
1 pastanaga (tallada petita)
2 tomà quets madurs (pelats i tallats en 3 o 4 trossos)
Oli d’oliva verge extra
Sal
Llorer
Aigua mineral
Elaboració: Primer de tot bullim les llenties amb aigua mineral,  jo acostumo a posar-hi la sal cap el final de la cocció. Podem afegir-hi una fulla de llorer o herbes al gust i uns grans d’all. Reservem. En una olleta a part, posem a bullir l’arròs amb les verdures abans esmentades i quant el tinguem gairebé cuit hi afegim les llenties, amb una mica de suc de la seva cocció (Això és important) acabem de coure fins que l’arròs estigui al seu punt. Deixem reposar uns minuts i servim.
La segona manera de fer-les, com hem dit abans, més potents, és de la següent manera: Seguim el mateix procediment d’abans, però a part haurem fregit amb oli unes saltxixes, una mica de costella de porc i uns trossets de xoriço, després en el mateix oli  farem un sofregit a consciència amb ceba, all i tomà quet. Quan tinguem el sofregit gairebé fet hi afegim la carn, una copeta de vi ranci o blanc sec (Al gust de cadascú) i deixem que redueixi tot plegat. Una estona abans d’acabar la cocció de l’arròs i les llenties, hi tirem el sofregit amb la carn que hem preparat i acabem de coure tot plegat. Deixem reposar una estoneta i plat llest per menjar!!
Un consell: Si comprem les llenties ja cuites, sobretot que siguin amb el seu suc.