Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Canelons de peix i marisc

Ingredients per a 6 persones

Peix i marisc (Llobarro, lluç, rap, musclos, cues de gamba….)
18 Plaques de canelons
Ceba confitada 
1 Copa de conyac
75g de Farina
200 ml. de Nata líquida
200 ml. de Llet
100 g. de Formatge ratllat
50 g. de Mantega
1/2 l. de Brou de peix
Sal
Pebre
Nou moscada
Oli d’oliva verge extra

Elaboració de la salsa:

Fonem la mantega al foc, hi afegim uns 50 gr. de farina i ho couem uns 2 o 3 minuts.
A continuació hi tirem el brou de peix i anem remenant fins que ens quedi com una pasta cremosa, llavors hi afegim la nata líquida ho deixem coure tot plegat una mica i posem al punt de sal.

Elaboració dels canelons:

En primer lloc, comentar que el peix pot ser el que tinguem, o ens agradi, o aprofitar les seves parts menys apreciades. (Cap de rap, cues de peix…..)
Posem en una cassola el peix i el marisc amb un bon raig d’oli d’oliva i el sofregim  dos o tres minuts. 
A continuació hi afegim la ceba confitada i ho flamegem amb el conyac.
Hi tirem 25 grams de farina, ho coem una mica perquè la farina no quedi crua, i seguidament hi tirem la llet.
Ho deixarem coure una mica i ho posarem al punt de sal, pebre i nou moscada.
Bullim les plaques de canelons amb aigua abundant uns 10 min. i les refredem al damunt  d’un drap.
Farcim els canelons amb la farsa que hem preparat abans i els cobrim amb la salsa, el formatge ratllat i els gratinem al forn.

Maridatge del plat:

“Les tendències, els gustos i les “modes” manen, per a mi els “canelons” són ortodoxes, és a dir, de carn, els millors del rostits del dia de Nadal però, això es demanar (en aquets temps) massa.
Tractant-se de peix i marisc el mes adient es un Cava, seriós, ben fet,  amb “solera” i garantía : Raventós i Blanc, L’Hereu de Nit, reserva, Brut-Rosat. I en aquest cas m’explico, Raventós i Blanc ha tingut el valor de sortirs’en del Consell Regulador del Cava i, espero que més el segueixin. Rosat Brut perque l’embolcall del caneló acostuma a tenir la beixamel que es un xic greixosa i, perquè també serveix (si en queda) per altres plats.”

Agustí Salas Rolland.

 

Receptes similars: Cuina de Nadal-Cuina de Festes

Filet de Vedella o Bou amb Fetge Gras i Reducció de Pedro Ximénez

Publicat dia 6 gener 2014

  Ingredients: 1 Filet de vedella o bou per persona 1 Rodanxa de fetge gras fresc per persona 100 cl de Vi Pedro Ximénez Oli d’oliva Verge Extra Sal maldon Prunes Orellanes Pinyons Escalunyes Elaboració: Primer confitarem les escalunyes amb oli d’oliva. Tal i com ja he explicat en altres receptes…

Llegeix-ne més

Tortell de Reis

Publicat dia 5 gener 2014

  El tortell de Reis, anomenat també coca de Reis o roscó de Reis (calc del castellà roscón de Reyes), té també forma d’anella més o menys rodona o ovalada, però la massa és de la mateixa mena que la…

Llegeix-ne més

Receptes similars: farcits

Carxofes farcides de Botifarra

Publicat dia 19 novembre 2014

La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França i…

Llegeix-ne més

Albergínies farcides de carn

Publicat dia 3 abril 2014

  Les albergínies estan presents a la gastronomia de moltes zones del planeta. Són ideals per a preparar plats vegetarians. Es poden fer moltes innovacions creatives substituint carns per llesques d’albergínia o albergínia picada. Molt sovint l’albergínia apareix combinada o…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastes

Fideus amb Galeres i Calamarsons

Publicat dia 25 febrer 2015

Gambes, escamarlans, llagostins, llamàntols, llagostes… La galera a vegades sembla la cosineta pobre, sembla que només s’hagi d’utilitzar per donar sabor als fumets o als arrosos. Poc apreciada en segons quines cuines i exaltada en d’altres. Jo he arribat a…

Llegeix-ne més

Els Macarrons de la Ramona

Publicat dia 16 gener 2015

Us agraden els macarrons? Sí però, perquè els de la mare són sempre els més bons, siguin com siguin fets? Els sabors que ens transporten en el temps i a vivències entranyables, són inoblidables. Així que no podia ser d’altra…

Llegeix-ne més

Receptes similars: peix i marisc

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Pèsols del Maresme amb Calamarsons i Cloïsses

Publicat dia 8 maig 2015

    Sóc del Maresme, i ja sigui per tradició familiar, per proximitat o senzillament perquè ens encanten, moltes vegades hi posem als nostres plats aquestes “perles” meravelloses que tenim per aquí a la primavera. El pèsol, un dels grans…

Llegeix-ne més

Comenta