No volem pas ara ensenyar-vos com es fa una truita! Suposem que ja en sabeu!
Només voliem que veiéssiu la nostra truiteta d’avui, i donar a conéixer una petita història de la Mongeta del Ganxet (Les del nostre poble, Malgrat de Mar, fantà stiques com les del tot El Maresme, Vallès i La Selva) i com coure-les.
Pel que fa a la truita, ja ho sabeu, fregim una mica les mongetes, batem els ous, ho barregem tot plegat amb una miqueta de sal, un bon oli d’oliva a la paella, i a fer una petita obra d’art!
Podriem també fer-la afegint all, julivert, alls tendres…
 La mongeta del ganxet reconeguda per part de la UE.
Recentment, la Denominació d’origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet va obtenir el reconeixement de la Comissió Europea mitjançant la publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) de la seva inscripció al registre comunitari de DOP i IGP (Indicació Geogrà fica Protegida). La DOP Mongeta del Ganxet, protegeix la mongeta de la varietat Ganxet produïda a les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental i alguns municipis del Maresme i de La Selva.
L’origen sembla ser americà , i fins fa pocs anys era un producte més de la pagesia, que només les cultivava per a consum propi. Però malgrat el retrocés de l’agricultura, les “mongetes del ganxet” han augmentat la seva producció grà cies al prestigi que han adquirit en els últims anys. Els diferents estudis han millorat l’espècie i l’han expandit per tot el territori, i ha esdevingut un dels plats més valorats, tÃpic no només de l’alimentació dels pagesos, sinó de les zones urbanes.
Té una forma plana, semblant a un ronyó, amb un ganxo caracterÃstic en un dels extrems. És de grandà ria mitjana, amb un pes de vuit grams per unitat. Cal bullir prou perquè quedin tendres, però sense restar sabor.  Un cop a la boca és poc granulosa, amb un gust suau i consistent, que deixa una sensació farinosa molt agradable al paladar.
Ingredients:
Per a 4 persones:
400 g de “mongetes del ganxet” de l’anyÂ
1,5 l d’aigua mineral
Sal
Hi podem afegir també a la cocció, uns alls i herbes aromà tiques al gust.
Com bullir-les:
Primer haurem tingut les mongetes amb remull un mÃnim de 8 hores.
Posarem les mongetes amb l’aigua freda al foc. Quan arrenqui el bull l’aturarem afegin-t’hi una mica d’aigua freda. Aquesta operació la repetirem un parell o tres de vegades i deixarem que coguin a foc molt, molt lent fins que siguin cuites. La sal l’afegirem al final de la cocció.
Ah! Un consell: Quan feu la truita, no aquesta, sino totes, procureu que quedi sucoseta, és molt més bona!!