Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Esqueixada de Bacallà marinat amb vinagreta de fals pil-pil.

Publicat dia 21 octubre 2013 amanides. bacallà. concursos de receptes. cuina catalana

blog3

 

Aquesta recepta va ser la guanyadora del “2n Concurs de receptes amb bacallà” organitzat pels amics de “Perelló Bacallaners”.

 L’esqueixada és una amanida feta de bacallà dessalat i esqueixat, acompanyat de diversos ingredients vegetals, i oli d’0liva. D’entre els vegetals no hi pot faltar el tomàquet, trossejat o ratllat, i sovint també s’hi posa ceba, pebrot i olives. 

Tant mateix, gosariem dir que és un plat únic de la cuina catalana, ja que no es troba en cap receptari de païssos que utilitzen el bacallà a la cuina, com és el cas del País Basc, Espanya, Portugal, a Itàlia o a la Provença.

Al País Valencià rep el nom de “Esgarrat”, però solen fer-lo només amb pebrot escalivat. O la “pericana” d’Alcoi fet amb pebrot i all fregit.

Una anècdota curiosa és que Matthew Tree fa servir l’esqueixada (Peix cru! Cosa extranya aquesta!) com a metàfora de les dificultats de l’adaptació a Catalunya: per la llengua, els costums de convivència i la cuina. Després d’observar tot això -el sorprèn que tothom parli al mateix temps, que la gent es toqui i que allò que li havien dit que era un dialecte és una llengua i allò que li havien dit que era Espanya no ho és-, s’adona de tot allò que un britànic, o qualsevol ciutadà del món, no pot ni sospitar, ja que Espanya ens ha esborrat del mapa. Aquest xoc d’amplia a l’hora de menjar: “Inicialment vaig tenir problemes a engolir el bacallà cru anomenat esqueixada, un plat típic de Catalunya”. Afortunadament, després tot va anar bé, i ara Matthew Tree és un gran escriptor català -que a Espanya, com a prova de la seva catalanofòbia, quan tradueixen les seves obres amaga que siguin escrites en català- i un dels millors amics de Catalunya. Aquesta es una altra manera per a fer una esqueixada de bacallà, una mica més sofisticada, per dir-ho d’alguna manera.

Per el bacallà marinat 200 g de bacallà esqueixat,  Unes branques de fonoll, 200 ml de vinagre de vi blanc, 200 ml d’aigua, 100 g de sucre, Oli d’oliva verge extra

Per a la picadeta 1/2 ceba, 1/2 pebrot verd, 1/2 pebrot vermell, 1 tomàquet tipus branca, sal

Per el fals pil-pil Oli d’oliva verge extra, 1 gra d’all, vinagre de poma

 

 

blog2 ELABORACIÓ: Posarem el bacallà esqueixat i dessalat amb el vi, l’aigua, el sucre, el fonoll i l’oli d’oliva a macerar unes horetes. Per fer la vinagreta o fals pil-pil, primer de tot, fregim l’allet laminat amb oli d’oliva, treiem l’all , i deixem refredar l’oli. Un cop tebi, hi afegim una mica d’oli fred i unes gotetes de vinagre de poma (al gust, recomano una quantitat molt moderada) i l’anem emulsionant amb unes varilles fins que agafi una mica de cos. A banda, haurem fet una picadeta amb la ceba, els pebrots i el tomàquet. Col·loquem un motlle en el plat, hi posem la picadeta, el bacallà escorregut al damunt i la vinagreta pel vol. Just abans de servir el plat, retirem el motlle i plat a punt!! Ho podem acabar de decorar amb olives o tàperes i julivert picat. Bon profit!

 

 

blog1

 

Maridatge recomanat:

Mala peça al teler! Les vinagretes en general són l’enemic principal del vi. Com t’has de veure per el teu mal cap, golafre! Jo hi posaria, i molt tímidament, un vi d’agulla de Maset del Lleó molt llaminer.

Agustí Salas Rolland.

nou-abadia-rosat

Receptes similars: amanides

Esqueixada de Bacallà

Publicat dia 12 juny 2015

    L’esqueixada és una amanida feta de bacallà dessalat i esqueixat, acompanyat de diversos ingredients vegetals, i oli d’oliva. D’entre els vegetals no hi pot faltar el tomàquet, trossejat o ratllat, i sovint també s’hi posa ceba i olives….

Llegeix-ne més

Amanida de “Cor de bou”, Ventresca de Tonyina, Bacallà esqueixat i Olivada

Publicat dia 21 juny 2014

  Hem fet una “amanideta” per dinar. Ens pot servir perfectament com a plat únic, lleuger i saludable o com a un senyor entrant. He utilitzat aquest tipus de tòmaquet, perquè al menys per a mi és dels millors que…

Llegeix-ne més

Receptes similars: bacallà

Bacallà gratinat amb mussolina d’all

Publicat dia 8 desembre 2014

  Ingredients per 4 persones: 4 talls de morro de bacallà Mussolina d’all Oli d’oliva verge extra Farina Salsa de tomàquet  1 Porro i 1 pastanaga (Per la guarnició) Per a la mussolina d’all: 2 grans d’all escalivats o 1/2…

Llegeix-ne més

Bacallà a la llauna

Publicat dia 3 novembre 2014

Abans que fos conegut a l’Atlàntic europeu, el bacallà el van descobrir els bascos cap a l’any 1000. Els bascos sortien a caçar balenes a les aigües més fredes i com més s’escalfava l’aigua, més lluny anaven. I anant a…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Comenta