Samfaina

Publicat dia 22 agost 2013 cuina catalana. cuina vegana. salses i bases. slow food

Aquesta és, juntament amb el sofregit, la picada i el allioli, una de les quatre bases de la cuina catalana. Antigament teniem la ceba i el tomàquet, d’aqui ens ve el sofregit, cal destacar que l’arribada del tomàquet, tan habitual actualment en la cuina catalana, és relativament recent. Concretament, arribà des de les Amèriques al segle XV. Sembla que l’afloriment de salses a base del tomàquet al mediterrani occidental és gràcies a la intensa relació comercial entre els països de la zona. Cal especular, doncs, que la samfaina com es coneix avui en dia, junt amb altres variants com la ratatolla occitana i les salses de tomàquet napolitanes, no existia com a tal abans d’aleshores. És possible doncs que la samfaina catalana dels segles XIV, era idèntic al que ara anomenem escalivada o espencat i al passar els temps varem importar d’Amèrica els pebrots i altres, com l’albergínia i el carbassó. 
La recepta, diguem-ne, “original” de la samfaina no comptava amb el carbassó ni el pebrot groc, però amb el temps molts li hem anat afegint. A mi particularment, m’hi agraden prou.

Als Països Catalans podem trobar el mateix plat, o un de motl semblant, amb altres noms, tot i que el de “samfaina” siga el més estès. A Girona s’anomena pebrot i tomata, i a Eivissa salsa de tomata i pebreres.
El mullador és el nom que rep la samfaina a diverses comarques centrals i meridionals del País Valencià, tot i que aquest mot pot tenir un sentit més ampli de salsa per a mullar.Aquest nom prové de l’acció de mullar (banyar en salsa) algun menjar més bàsic i menys saborós, com per exemple una coca de dacsa o pa. Aquesta paraula podria tenir relació amb el murcià moje, una mena d’amanida de verdures amb que es mulla el pa.

A Mallorca un plat similar s’anomena “tombet” 
Preparacions similars a la samfaina son l’alboronía andalusa, la fritada murciana, el “pisto” manxec amb tomàquet, ceba i tonyina, la fritada riojana i també el “txilindron” basc amb ceba i pebrot trossejats. La chamfaina castellana, tot i compartir una etimologia pròxima, és una barreja de freixura i menudets, i doncs no es pot comparar amb la samfaina.

 

 

Ingredients: (Sempre amb productes ecològics i de proximitat.Slow Food“)

Pebrot vermell

Pebrot Groc (opcional)

Albergínia

Carbassó (opcional)

Ceba

Tomàquet

Oli d’oliva verge extra

Sal

Una mica de sucre

Llorer

Vi blanc, negre o ranci (opcional)

 

 

Elaboració:


En una cassola posem a sofregir la ceba tallada a quadrets. Quan la ceba sigui una mica feta hi afegim el pebrot, l’albergínia i el carbassó,també talladets a quadrets i deixem que fagin una estoneta de “xup-xup”.
Seguidament hi posem el tomàquet i deixem que es cogui tot plegat. 
A mi particularment m’hi agrada afegir-hi un pensament de vi ranci, o vi negre.
També la faig a vegades, enfarinant i fregint a part l’albergínia i el carbassó perquè quedin cruixentets.
Hem de tenir amb compte que si la fem servir per algun plat, com per exemple, bacallà, conill o pollastre, l’haurem de deixar una mica crueta ja que se’ns acabarà de coure quan fem el guisat.

 

 

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina vegana

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014

  Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastronòmiques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarró o simplement…

Llegeix-ne més

Fideus d’arròs amb verdures

Publicat dia 11 febrer 2014

  Ingredients: Fideus d’arròs Carbassó Albergínia Ceba Pebrot vermell Pebrot verd Oli d’oliva verge extra Salsa de soja Elaboració: El primer que hem de fer és posar els fideus en remull en aigua calenta, un mínim d’una hora (Uns 80…

Llegeix-ne més

Receptes similars: salses i bases

Salsa de Calçots

Publicat dia 24 gener 2014

  Tenint en compte que cada família té el seu propi petit secret per tal d’elaborar la “salsa dels Calçots”, la recepta que ressenyem a continuació és la més tradicional i bàsica. A partir d’ella podreu fer-la més o menys…

Llegeix-ne més

Allioli

Publicat dia 24 agost 2013

No podia pas faltar en aquest blog una de les 4 bases principals de la Cuina Catalana, juntament amb el sofregit, la samfaina i la picada. Tal com ja escrivia Ferran Agullò en el “Llibre de la Cuina Catalana” (1928) “Les…

Llegeix-ne més

Receptes similars: slow food

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014

  Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vallès oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comerç de proximitat. Recentment,…

Llegeix-ne més

Amanida de “Cor de bou”, Ventresca de Tonyina, Bacallà esqueixat i Olivada

Publicat dia 21 juny 2014

  Hem fet una “amanideta” per dinar. Ens pot servir perfectament com a plat únic, lleuger i saludable o com a un senyor entrant. He utilitzat aquest tipus de tòmaquet, perquè al menys per a mi és dels millors que…

Llegeix-ne més

Comenta