Pèsols i Carxofes amb Pernil

Publicat dia 24 febrer 2014 carxofes. entrants. llegums verdures i hortalisses

 

S’apropa la primavera,  plena explosió del pèsol, (Caviar del Maresme,Perles del Maresme) no parem de menjar-ne!

És un llegum que té la seva procedència al pròxim orient i que va aparèixer poc després del blat. És un dels conreus més antics d’Europa, segons unes dades que he trobat, amb més de 5.000 anys d’antiguitat.

I com que ja el tenim aquí, segur que aprofitarem per fer-ne més d’un plat i receptes. (Sèpia amb pesols, cremes de pèsols o una de les més antigas receptes marineres: Congre amb pèsols, per citar-ne algunes.)

Jo, que sóc del Maresme, on ens els hem fet tant nostres, (Qui no coneix els famosos “Pèsols de Llavaneres?) L’utilitzo amb força asiduitat quan és temporada, com a plat o com acompanyament, o fins i tot en arrossos i fideuades o guisats i estofats, podria gairebé dir que a casa des de sempre, he viscut envoltat de pèsols i faves. Recordo a l’avia pelant-los mentre anava explicant les seves històries.`… I ara, m’omple de joia anar recuperant antigues sensacions culinàries.

Però ara la història que ens ocupa és la recepta d’avui, aprofitant que també tenim carxofes, hem fet un platet exquisit.

 

 

Ingredients:

750 gr. de pèsols desgranats (Uns dos kilos aprox. amb tavella)
4 carxofes
100 grs. de pernil ibèric (Pot ser un país normal)
2 cebes tendres mitjanetes.
4 alls tendres
Menta fresca
Oli d’oliva verge extra
Oli de menta
Una copa de vi blanc sec
Sal

Elaboració:

Netegem les carxofes de les fulles més dures i aprofitem la part del cor amb la tija i les tallem en 6 o 8 trossos (es poden posar amb una mica d’aigua i llimona, perquè no es tornin negres)
A continuació les posem amb una paella amb oli i les coem poc a poc fins que siguin tendres.
Mentre farem un sofregit amb la ceba i l’all tendres (no ha de quedar massa fet, amb 7 o 8 minuts en tenim prou) i un cop fet hi afegirem la menta picadeta i la copa de vi, a continuació els pèsols i els ofegarem amb la cassola tapada i a foc lent.
Quan els tinguem gairebé fets hi posarem els encenalls de pernil i les carxofes, rectificarem de sal i ho saltarem tot plegat a foc fort una miqueta.
Emplatem afegint-hi una mica d’oli de menta al damunt.

I a gaudir! Bon profit!

 

Receptes similars: carxofes

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França…

Llegeix-ne més

Arròs amb Conill, Carxofes i Ceps

Publicat dia 14 febrer 2015

  Aquest es un arròs d’aprofitament. Hem agafat una mica de conill rostit que teníem, li hem afegit unes carxofes, un grapat de ceps i alguna coseta més… I ens ha quedat un arròs de muntanya per llepar-se’n els dits!…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entrants

Musclos a la marinera

Publicat dia 30 maig 2014

  He vist moltes maneres de preparar els musclos o les cloïsses a la marinera, amb all, sense, amb ceba o sense ceba, amb pebrot, amb pebres etc. Ja que cada mestre té el seu llibre, aquí tenim la versió…

Llegeix-ne més

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014

  Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastronòmiques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarró o simplement…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Carxofes amb Calamarsons

Publicat dia 17 desembre 2014

La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França i…

Llegeix-ne més

Comenta