És un llegum que té la seva procedència al pròxim orient i que va aparèixer poc després del blat. És un dels conreus més antics d’Europa, segons unes dades que he trobat, amb més de 5.000 anys d’antiguitat.
I com que ja el tenim aquÃ, segur que aprofitarem per fer-ne més d’un plat i receptes. (Sèpia amb pesols, cremes de pèsols o una de les més antigas receptes marineres: Congre amb pèsols, per citar-ne algunes.)
Jo, que sóc del Maresme, on ens els hem fet tant nostres, (Qui no coneix els famosos “Pèsols de Llavaneres?) L’utilitzo amb força asiduitat quan és temporada, com a plat o com acompanyament, o fins i tot en arrossos i fideuades o guisats i estofats, podria gairebé dir que a casa des de sempre, he viscut envoltat de pèsols i faves. Recordo a l’avia pelant-los mentre anava explicant les seves històries.`… I ara, m’omple de joia anar recuperant antigues sensacions culinà ries.
Però ara la història que ens ocupa és la recepta d’avui, aprofitant que també tenim carxofes, hem fet un platet exquisit.
Ingredients:
750 gr. de pèsols desgranats (Uns dos kilos aprox. amb tavella)
4 carxofes
100 grs. de pernil ibèric (Pot ser un paÃs normal)
2 cebes tendres mitjanetes.
4 alls tendres
Menta fresca
Oli d’oliva verge extra
Oli de menta
Una copa de vi blanc sec
Sal
Elaboració:
Netegem les carxofes de les fulles més dures i aprofitem la part del cor amb la tija i les tallem en 6 o 8 trossos (es poden posar amb una mica d’aigua i llimona, perquè no es tornin negres)
A continuació les posem amb una paella amb oli i les coem poc a poc fins que siguin tendres.
Mentre farem un sofregit amb la ceba i l’all tendres (no ha de quedar massa fet, amb 7 o 8 minuts en tenim prou) i un cop fet hi afegirem la menta picadeta i la copa de vi, a continuació els pèsols i els ofegarem amb la cassola tapada i a foc lent.
Quan els tinguem gairebé fets hi posarem els encenalls de pernil i les carxofes, rectificarem de sal i ho saltarem tot plegat a foc fort una miqueta.
Emplatem afegint-hi una mica d’oli de menta al damunt.
I a gaudir! Bon profit!