L’escalivada és un plat tradicional de la cuina catalana amb pebrots, albergÃnies, cebes i de vegades patates escalivades. Tanmateix a diverses comarques valencianes com la Marina i l’Alcoià se’n diu espencat i a altres zones se’l coneix també com “esgarradet” o “esgarradeta” com per exemple a la Ribera o la Costera, tot i que normalment aquest nom fa referència al plat que combina l’escalivada amb bacallà salat (el que a Catalunya s’assembla a l’esqueixada). L’escalivada es menja sola, com entremès, de vegades acompanyada d’embotits o formatges, o anxoves. També pot acompanyar un plat principal de carn, amanir una coca de recapte, etc.etc.
Ingredients:
Pebrot vermell
Pebrot groc (opcional)
AlbergÃnia
Ceba
Oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre
Elaboració:
Per a fer-la, s’han d’escalivar a la brasa o al forn els ingredients segons llur qualitat: amb més foc per als pebrots que per a les albergÃnies. Avui, és costum embolicar-ho amb paper de plata. Quan tots els vegetals són a punt, es pelen i es posen en un plat gran, assaonats amb sal, pebre i oli. O en fem el plat o acompanyament que volguem.