Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Farcellets de col amb botifarres negra i del perol

Publicat dia 3 novembre 2012 acompanyaments. cuina catalana. entrants

 

Ens ha sortit un plat rodó! Fins i tot amb el seu nom fem rodolí. I de sabor impresionant i amb productes de la nostra terra i de proximitat. Les botifarres de la carnisseria Alfonso, al costat de casa, a Malgrat de Mar i la col d’olla també de l’horta del Maresme.
Pot ser un entrant, podem menjar-lo com a segon plat i fins i tot d’acompanyament.

 

Ingredients per 8 farcellets:

8 Fulles senceres de col d’olla
1 Botifarra negra
1 Botifarra del perol
1 Cullerada de ceba confitada
4 Alls tendres
1 culleradeta de farina
Un grapadet de pinyons
Oli d’oliva verge extra

Per la salsa:

2 Cullerades de ceba confitada
1/4l. Vi ranci
(La podem fer també amb algun vi negre de qualitat o Xerés o vi de Porto) 

Elaboració:

En una paella amb una mica d’oli, sofregim els alls tendres tallats petits. A continuació hi afegim els pinyons perquè es daurin una mica i tot seguit les botifarres. Ho deixem coure tot plegat fins que les botifarres s’esparrequin, a continuació hi tirem la ceba confitada, coem uns moments més i hi afegim una culleradeta de farina, sense deixar de remenar, perquè la farsa ens quedi més consistent.
Tot seguit escaldem les fulles de col amb aigua bullint, les escorrem bé i emboliquem amb cada fulla una mica del farciment.

Per fer la salseta, tirem la ceba confitada en un cassó i el vi i ho deixem reduir fins que només ens quedi la meitat del líquid inicial.
Triturem la salsa, la pasem per un colador fi (Xinès) i la posem per sobre els farcellets.
No hauriem de posar-hi massa salsa per no matar el gust de la col i les botifarres. A de ser només, per aromatitzar el plat.

Que vagi de gust!

 

 

Maridatge del plat:

“Un plat que ens anuncía la tardor- hivern , la col comença la conquesta de l’olla, aliant-se quasi sempre amb el porc , aliat indiscutible pera “maquillar” la verdura , aqui la trovalla s’embolcalla a l’entorn de butifarres que , nosaltres ens encarreguem flairant la seva aroma i passejant pel paladar.
Un petit plaer que es mereix una companyia , un vi novell , negre , del l’Empordá o Penedés, és el mes semblant a un Beaujoleais, lleuger i de bon passar . Que vagi de gust !!”

Agustí Salas Rolland.


 

Receptes similars: acompanyaments

Rovellons a la llauna

Publicat dia 1 octubre 2013

Hem actualitzat aquesta recepta, però conservant l’original, ja que el dia que la vam publicar va ser molt especial per “De plat en plat”. (29/10/2012) Abans de començar amb la recepta, tinc una bona notícia que donar-vos: He començat avui en…

Llegeix-ne més

Xampinyons saltats

Publicat dia 13 agost 2013

  Una tapeta, una guarnició… Quantes vegades no ens han solucionat un dinar, un sopar, un “pica-pica” o un acompanyament? Un producte del que en podem gaudir tot l’any. Aquí teniu una manera de fer-los, saltats i boníssims!!  (Els podem…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entrants

Musclos a la marinera

Publicat dia 30 maig 2014

  He vist moltes maneres de preparar els musclos o les cloïsses a la marinera, amb all, sense, amb ceba o sense ceba, amb pebrot, amb pebres etc. Ja que cada mestre té el seu llibre, aquí tenim la versió…

Llegeix-ne més

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014

  Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastronòmiques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarró o simplement…

Llegeix-ne més

Comenta