Ens ha sortit un plat rodó! Fins i tot amb el seu nom fem rodolÃ. I de sabor impresionant i amb productes de la nostra terra i de proximitat. Les botifarres de la carnisseria Alfonso, al costat de casa, a Malgrat de Mar i la col d’olla també de l’horta del Maresme.
Pot ser un entrant, podem menjar-lo com a segon plat i fins i tot d’acompanyament.
Ingredients per 8 farcellets:
8Â Fulles senceres de col d’olla
1 Botifarra negra
1 Botifarra del perol
1 Cullerada de ceba confitada
4 Alls tendres
1 culleradeta de farina
Un grapadet de pinyons
Oli d’oliva verge extra
Per la salsa:
2 Cullerades de ceba confitada
1/4l. Vi ranci
(La podem fer també amb algun vi negre de qualitat o Xerés o vi de Porto)Â
Elaboració:
En una paella amb una mica d’oli, sofregim els alls tendres tallats petits. A continuació hi afegim els pinyons perquè es daurin una mica i tot seguit les botifarres. Ho deixem coure tot plegat fins que les botifarres s’esparrequin, a continuació hi tirem la ceba confitada, coem uns moments més i hi afegim una culleradeta de farina, sense deixar de remenar, perquè la farsa ens quedi més consistent.
Tot seguit escaldem les fulles de col amb aigua bullint, les escorrem bé i emboliquem amb cada fulla una mica del farciment.
Per fer la salseta, tirem la ceba confitada en un cassó i el vi i ho deixem reduir fins que només ens quedi la meitat del lÃquid inicial.
Triturem la salsa, la pasem per un colador fi (Xinès) i la posem per sobre els farcellets.
No hauriem de posar-hi massa salsa per no matar el gust de la col i les botifarres. A de ser només, per aromatitzar el plat.
Que vagi de gust!
Maridatge del plat:
“Un plat que ens anuncÃa la tardor- hivern , la col comença la conquesta de l’olla, aliant-se quasi sempre amb el porc , aliat indiscutible pera “maquillar” la verdura , aqui la trovalla s’embolcalla a l’entorn de butifarres que , nosaltres ens encarreguem flairant la seva aroma i passejant pel paladar.
Un petit plaer que es mereix una companyia , un vi novell , negre , del l’Empordá o Penedés, és el mes semblant a un Beaujoleais, lleuger i de bon passar . Que vagi de gust !!”