Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Rovellons a la llauna

Publicat dia 1 octubre 2013 acompanyaments. bolets. cuina catalana. cuina vegana. entrants

blog3

Hem actualitzat aquesta recepta, però conservant l’original, ja que el dia que la vam publicar va ser molt especial per “De plat en plat”.

(29/10/2012) Abans de començar amb la recepta, tinc una bona notícia que donar-vos:

He començat avui en aquest blog una col·laboració molt especial amb el bon amic Agustí Salas Rolland, enòfil i gran coneixedor del món dels vins, no en va ha dedicat gairebé tota la seva vida a aquest món, amb els seus viatges amunt i avall i les seves col·laboracions en diverses publicacions gastronòmiques.
A partir d’ara, trobareu  a cada recepta el seu vi o vins recomanats, creiem, tant ell com jo, que us pot ser de gran utilitat.
Benvingut i moltes grĂ cies, amic AgustĂ­!

 

blog2

He après molt de cuina i gastronòmia gràcies a Jaume Fàbrega, dels seus llibres, dels seus articles, de les seves receptes.

Avui he fet aquests rovellonets a la llauna amb la seva recepta, per altra banda, molt senzilleta de fer, però de gran qualitat gastronòmica i amb molta història darrere seu. 
Si voleu veure la recepta amb la seva història inclosa, només heu de clicar aquest enllaç: Rovellons a la llauna.

Ingredients:

rovellons
sal
oli
alls
julivert
blog4
ElaboraciĂł:
Un cop nets els rovellons, tallant el peu, donant-hi uns copets i , si cal, humitejant-los amb un drap o paper, evitant si es pot el raig d’aigua, col·loqueu-los en una llauna amb el peu cap amunt, saleu-los, ruixeu-los amb oli i poseu-los uns minuts al forn, prèviament escalfat.
Uns 10 minuts abans de treure’ls, hi escampeu all i julivert picat. Han de coure, aproximadament, uns 20 minuts (potser una mica menys) tot i que depèn de la temperatura del forn. Mireu que no us quedin eixuts; si convé, els regueu amb aigua o vi.
Els podem fer, si el bolet Ă©s de bona qualitat, sense l’all i julivert, que d’alguna manera ens pot “matar” el sabor del rovellĂł o amb molt poca quantitat. Senzillament amanits amb sal i un bon raig d’oli d’oliva verge extra.
Serviu-los tot seguit.
blog1
Notes:
Hi ha qui hi afegeix pa ratllat i va banyant els rovellons amb l oli de la llauna, i d’ altres hi afegeixen suc de llimona (Ignasi Domènech, Ferran Agulló).
Aquests rovellons es poden menjar com a entrant o bé com a guarnició de plats de carn. Cal elaborar-los amb la llauna, una placa especial per al forn.
Són també molt bons fets al caliu, o sigui, a la brasa i, en última instància, seguint el mateix procediment, a la planxa o saltats (fregits).
En la cuina catalana els rovellons també acompanyen diversos plats: Vedella amb rovellons, Llom o botifarra amb rovellons, caça, Platillos, arrossos, sopes, bacallà, plats de mar muntanya, etc.
Hi ha altres bolets que es poden fer a la brasa o a la llauna, com les llenegues, els ous de reig, etc., però no d’ altres, com els rossinyols o les gírgoles.
Els rovellons també formen part de la barreja de bolets que es fregeix amb all i julivert, cansalada, botifarra esparracada, etc. i de bolets barrejats guisats amb carn i altres productes.
Antigament es conservaven en sal, una manera excel·lent de conservar-los, però ara se solen trobar envasats al natural. Els rovellons petits són molt apreciat conservats en vinagre.
Maridatge recomanat:
Tractant-se de l’amic FĂ brega i en honor a la seva procedència habia pensat en un vi rosat de l’Empordá, peró tambĂ© us vull recomanar un rosat de raĂŻm Merlot de la familia Milá, dit Mas Comtal.
La foto no li fa justicia, el Merlot, es aromátic per antonomasia, a part del color encés, el sabor a fruits vermells de bosc i gers es intens i golafre. Fresc, no glassat!  Que vagi de gust!
AgustĂ­ Salas Rolland.
MASCOMTALROSADO

Receptes similars: acompanyaments

Xampinyons saltats

Publicat dia 13 agost 2013

  Una tapeta, una guarniciĂł… Quantes vegades no ens han solucionat un dinar, un sopar, un “pica-pica” o un acompanyament? Un producte del que en podem gaudir tot l’any. AquĂ­ teniu una manera de fer-los, saltats i bonĂ­ssims!!  (Els podem…

Llegeix-ne més

Farcellets de col amb botifarres negra i del perol

Publicat dia 3 novembre 2012

  Ens ha sortit un plat rodĂł! Fins i tot amb el seu nom fem rodolĂ­. I de sabor impresionant i amb productes de la nostra terra i de proximitat. Les botifarres de la carnisseria Alfonso, al costat de casa, a…

Llegeix-ne més

Receptes similars: bolets

Arròs amb Conill, Carxofes i Ceps

Publicat dia 14 febrer 2015

  Aquest es un arròs d’aprofitament. Hem agafat una mica de conill rostit que tenĂ­em, li hem afegit unes carxofes, un grapat de ceps i alguna coseta mĂ©s… I ens ha quedat un arròs de muntanya per llepar-se’n els dits!…

Llegeix-ne més

Remenat de Camagrocs i Ceba confitada

Publicat dia 24 novembre 2014

Aquesta Ă©s una recepta molt senzilleta que vam fer al 1er taller de cuina a Coworking Malgrat. En aquest remenat el protagonista Ă©s el bolet, en aquest cas camagroc, però podem utilitzar-ne qualsevol tipus en temporada o bĂ© xampinyons o…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. PodrĂ­em haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al PaĂ­s ValenciĂ ) No Ă©s un pastĂ­s, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina vegana

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014

  Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastronòmiques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarrĂł o simplement…

Llegeix-ne més

Fideus d’arròs amb verdures

Publicat dia 11 febrer 2014

  Ingredients: Fideus d’arròs CarbassĂł AlbergĂ­nia Ceba Pebrot vermell Pebrot verd Oli d’oliva verge extra Salsa de soja ElaboraciĂł: El primer que hem de fer Ă©s posar els fideus en remull en aigua calenta, un mĂ­nim d’una hora (Uns 80…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entrants

Musclos a la marinera

Publicat dia 30 maig 2014

  He vist moltes maneres de preparar els musclos o les cloĂŻsses a la marinera, amb all, sense, amb ceba o sense ceba, amb pebrot, amb pebres etc. Ja que cada mestre tĂ© el seu llibre, aquĂ­ tenim la versiĂł…

Llegeix-ne més

Croquetes de BacallĂ 

Publicat dia 20 març 2014

  Aprofitant les jornades de la “Ruta del BacallĂ ” que es van celebrar entre el 16 de març i el 6 d’abril,vam voler dedicar aquesta recepta al Gremi de Bacallaners de Catalunya. Les croquetes de bacallĂ  amb patata, pebre, canyella…

Llegeix-ne més

Comenta