Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromà tiques com la menta, el llorer o la farigola, “Ramet de botà nica” li deia Josep Pla.Â
Hi conviuen versions del plat molt senzilles, gairebé sense carn, amb d’altres que contenen una gran quantitat de cansalada, pernil, botifarres variades, etc. i de vegades altres verdures, com carxofes o pèsols.
En alguns llocs també s’hi posa costelló confitat, que li dona un aroma molt especial al plat.
És un plat que sempre es feia i menjava a casa, tot i que haig de reconèixer que a mi, de petit, no m’agradava, però grà cies a tenir una gran cuinera a casa (la meva mare, la meva primera mestra) i a la seva insistència, es va anar convertint en un dels meus plats favorits. Eren aquells temps en que no marxaves de taula fins que no havies menjat tot el plat, i si ho feies, te’l trobaves altra cop a taula per sopar i aixà fins que acabaves menjant-ho tot…..
La questió és, que ara mentre les faig, me les menjo amb el pensament i tots els meus sentits, i em moro de ganes de que acabin de ser fetes, tal i com va dir Vazquez Montalban, és un plat que “desperta als morts”.Â
Aquesta és la recepta tal com la faig i com s’ha fet sempre a casa. I que crec que és completament fidel a la tradicional.
Ingredients:
500gr. de faves tendres desgranades
2 o 3 cebes tendres
4 alls tendres
200 gr. de cansalada
150gr. de botifarra negra ample (de faves o bull)
150gr. de botifarra del perol
Un raig de vi ranci
Un raig d’anÃs
Un farcellet d’herbes (Menta, llorer, all tendre)
Oli d’oliva verge extra
Sal
Aigua
Elaboració:
Posem una olla al foc amb oli d’oliva i fregim la cansalada i les botifarres, retirem les botifarres i hi tirem la ceba i alls tendres tot picadet i ho sofregim una mica (no ha de quedar massa daurat). Hi posem un raig de vi ranci i el deixem reduir.
Tot seguit hi afegim les faves i el farcellet d’herbes amb un cullerot d’aigua i un ratjolà d’anÃs i tapem l’olla amb un plat fondo ple d’aigua. Les deixem coure i, de tant en tant, sacsegem l’olla afegint-hi una mica d’aigua del plat. Rectifiquem de sal.
El temps de cocció dependrà de lo tendres que siguin les faves.Â
Han de quedar una mica sucoses.