Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Crema Catalana

Publicat dia 18 març 2013 cuina catalana. Dolços. dolços tradicionals. postres


La crema catalana actual ja apareix als receptaris medievals catalans, llibre de Sent Soví i llibre del Coch, i es considera les postres més antigues a Europa dins de la seva categoria. La crema catalana, s’espesseix tradicionalment amb midó, no inclou nata ni clares d’ou i s’aromatitza amb canyella i pell de llimona, o eventualment de taronja, mai amb vainilla.
Està àmpliament documentada a la literatura catalana des del segle XIV. Per exemple, és una de les postres que apareixen sovint al Calaix de Sastre (segle XVIII) i que més agraden al barceloníbaró de Maldà i sembla que Casanova en va menjar a Barcelona. Al segle XX apareix a l’obra de Josep Pla i del poetaMiquel Martí i Pol, entre molts altres.
L’única variació que ha tingut la recepta ha estat, al segle XX, el fet que algunes persones utilitzin farina de blat de moro (maizena) en comptes de midó, i que al segle XX hagin aparegut pólvores per a fer aquesta crema més ràpidament a casa. Amb l’aparició de clares i rovells d’ou venuts per separat i diversos polvos preparats als supermercats, ha provocat que algunes famílies tornin a passar a la recepta tradicional. Els bufadors casolans, abans utilitzats només a grans restaurants o a la indústria, són també cada cop més habituals a les llars, on s’utilitza per a cremar la crema catalana i altres versions tradicionals o improvisades amb ella, com el recobriment d’un pa de pessic amb crema, la crema amb pinya natural, les pomes farcides de crema, etc.

La mengem tot l’any, però es el dolç per excelència del 19 de Març, dia de Sant Josep.
Ingredients:

1/2 l. de llet
quatre rovells d’ou 
125 gr. de sucre 
20 gr. de midó 
un tronquet de canyella 
una pell de llimona.

Per cremar-la, un grapat de sucre.

Preparació:

Treiem la pell d’una llimona, després de rentar-la bé. Desfem el midó en mig got de llet freda. Separem els quatre rovells de les clares. Fem arrencar el bull a la resta de llet amb la pell de la llimona i un branquilló de canyella, la treiem del foc i es cola.
En un cassó, es barregen els rovells i el sucre i es treballen bé. Després, afegim la llet, mentre es va remenant amb el batedor i l’altra llet amb el midó. 
Posem el cassó al foc procurant que no arrenqui el bull i es continua batent fins que la crema sigui prou espessa. 
La treiem del foc, sense parar de batre-la fins al cap d’una bona estona. Llavors la posem en plats de postres o en cassoletes i es deixa refredar fins a temperatura ambient. 
Una mica abans de servir-la, posem la pala de cremar al foc, fins que sigui ben roent. Ensucrem bé la superfície de la crema i s’hi passa la pala lentament, per a que el sucre caramel·litzi. 
Si en fem de sobra, no cremerem les que quedaran, perquè el caramel s’estova.

 

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolços

La nostra visita a Alemany (L’experiència més dolça)

Publicat dia 1 setembre 2014

  Fa uns dies enrere, vam ser amablement convidats a visitar les instal·lcions de gelats i xocolates Alemany, de Malgrat de Mar. Vam gaudir de valent veient la producció de l’empresa i de la seva qualitat de producte. Sincerament, ja…

Llegeix-ne més

Pa de Pessic

Publicat dia 8 octubre 2013

Ingredients: 4 Ous 125 g Farina 125 g Sucre 1 Pell de llimona ratllada 1 cullerada de llevat en pols Mantega Preparació: Barregeu els ous amb el sucre i la ratlladura de llimona amb un batedor o unes barnilles fins…

Llegeix-ne més

Receptes similars: dolços tradicionals

Mona de Pasqua

Publicat dia 30 març 2015

  La mona és un dolç típic de Pasqua a Catalunya i el País Valencià i fins i tot a la Franja de Ponent. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. Mona podria venir…

Llegeix-ne més

Crema de Sant Josep (Crema Catalana)

Publicat dia 18 març 2015

  La crema catalana actual ja apareix als receptaris medievals catalans, llibre de Sent Soví i llibre del Coch, i es considera les postres més antigues a Europa dins de la seva categoria. La crema catalana, s’espesseix tradicionalment amb midó, mai amb…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Mel i Mató

Publicat dia 8 juliol 2014

  Es tracta d’ unes de les postres més populars a la nostra terra junt amb la crema catalana i d’altres, en què es combina el deliciós mató (llet quallada, originàriament de cabra) amb mel. El mató es produeix a…

Llegeix-ne més

Bunyols de vent

Publicat dia 28 febrer 2014

  Ja tenim la Quaresma a tocar!  A totes les pastisseries ja podem trobar bunyolets. I els de Quaresma o de l’Empordà (Brunyols)  Són tant bons aquests bunyolets de vent tant esponjosos!. Fins i tot farcits de nata, crema o xocolata….

Llegeix-ne més

Comenta