Les”Braves”de l’Eduard

Publicat dia 23 agost 2013 pica-pica. Receptes premiades. tapes

 

 Amb aquesta recepta vaig guanyar el juliol del 2013, el concurs “Millor recepta del mes” de Receptes.cat.

De sabors no se n’acabarà mai de parlar, escriure i elaborar. I en el cas de les patates braves, cadascú per on l’enfila, és a dir, a cada regió, a cada poble, a cada bar, les fan de manera diferent. Hi ha qui diu que es fan aixì, n’hi ha qui diu que es fan aixà……
En principi, sembla ser que el seu origen és madrileny, concretament de Casa Pellico, que van patentar la salsa l’any 1960, i que la seva salsa és precisament el que li dona nom per la seva picantó. I també es diu que la primera salsa brava era feta amb una base de salsa de tomàquet i bitxo picant. En segons quins llocs també es serveixen amb dues salses, la de tomàquet picant i maonesa. Aquí a Catalunya, també es solen servir amb allioli. 
Per tot això, quines són les autèntiques braves?

Nosaltres, a De plat en plat, tenim les nostres, fetes sobre la base de dues salses molt nostrades, una la salsa de romesco picant i una petita quantitat d’allioli. Les podriem anomenar “Braves Catalanes”?
De totes maneres, amb el primer que hem de tenir cura és amb el tipus i qualitat de les patates i com fregir-les.
Ah! I un parell d’últims consells: Proveu-les! Segur que us agradaràn! I tingueu a punt una bona beguda, per calmar aquesta explosió de sabor que tindreu a la boca, ara, que per això, ja tindrem més avall el savi consell del nostre amic i expert Agustí. No us ho perdeu!


Ingredients:

4 o 5 patates “Agrias” mitjanes
La nostra salsa brava o picant
Allioli
Sal
Pebre negre
Oli d’oliva verge extra


Ingredients per a la salsa:

Un parell de nyores grans
Unes quantes ametlles torrades

Unes quantes avellanes torrades
Oli d’oliva verge extra
Una mica de sal
5 o 6 tomàquets madurs
2 cabeça d’alls
Una mica de sal
Una mica de pebre negre
Una mica de pebre vermell picant
Una cullereta petita de vinagre
Un parell de bitxos picants


Elaboració de la salsa: 
El primer que hem de fer és preparar les nyores: Les escaldem i les obrim, traiem les llavors i en separem la carn.
Posem a escalivar els  tomàquets i les cabeces d’alls, podem embolicar-los amb paper d’alumini i fer-ho al forn, afegint un raig d’oli i una mica de sal.  Preparem un bol  gran, on hi anirem posant tots els altres ingredients: els tomàquets escalivats els pelem i els tirem a dins l’olla juntament amb el suc que han deixat anar, els alls escalivats, les ametlles torrades pelades, les avellanes, una mica de sal, una mica de pebre negre, el  pebre vermell i finalment, la carn de les nyores i els bitxos.
Ho triturem tot amb la batedora, de manera que ens quedi tot ben barrejat.

Agafem l’oli i el tirem a dins el bol. Amb la batedora ho anem barrejant tot com si estiguéssim fent maonesa. La massa s’anirà lligant i cada vegada tindrà més consistència. Finalment hi posem el vinagre i ho barregem una estona més. Si ens falta una mica de sal, ara és el moment de provar la salsa i rectificar. 

Elaboració de les patates:

Com hem dit abans, cal tenir cura del tipus i qualitat de les patates, en aquesta recepta, com en d’altres, recomano utilitzar la patata de tipus “Agria”. No totes les patates son aptes per fregir. En primer lloc hem d’escalfar o estovar les patates, tallades a daus, amb oli d’oliva, a una temperatura pròxima a l’ebullició. Quan tinguem les patates toves, les posem damunt de paper absorbent, perquè desprenguin l’excés d’oli i a continuació les fregim amb oli molt roent  fins que quedin dauradetes. Les tornem a posat al damunt de paper absorbent i les col·loquem en una o varies cassoletes, les salem i afegim una mica de pebre negre acabat de moldre. Posem la salsa brava al damunt i una culleradeta petita d’allioli, per acabar de rematar el seu gust explosiu i, que vagi de gust! Ja m’ho explicareu!

Maridatge recomanat:

Mare de Déu de l’empenta! Més que un vi, un extintor! Malgrat que la fòrmula és novedosa, i salvant les distancies, com “Les Bombes de Terol” del darrere de la catedral.
Un vi que pot anar a la mida és un Merlot de la Conca de Barberà, Portell. Una comarca que molts oblidem i tenen coses bones, vins, olis, cuines i alabastres!!

Agustí Salas Rolland.

Receptes similars: pica-pica

Musclos a la marinera

Publicat dia 30 maig 2014

  He vist moltes maneres de preparar els musclos o les cloïsses a la marinera, amb all, sense, amb ceba o sense ceba, amb pebrot, amb pebres etc. Ja que cada mestre té el seu llibre, aquí tenim la versió…

Llegeix-ne més

Musclos al vapor (Picantons)

Publicat dia 14 març 2014

  Tal i com mana la tradició, per Sant Joan, musclos, sardines i cava. Ingredients: 1 Kg. de musclos de roca 2 grans d’all 1 bitxo 1 trosset de llimona Pebre negre Vi blanc sec Oli d’oliva verge extra Elaboració:…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes premiades

Coca de Recapte

Publicat dia 19 gener 2014

  La coca de recapte o coca de verdures és una coca salada que porta hortalisses escalivades damunt, típicament pebrera o pebrot, albergínia i ceba, o sigui, escalivada. A les zones d’interior és habitual ficar-hi bolets. Tanmateix s’hi pot ficar…

Llegeix-ne més

Arròs de Marisc (Paella a la Catalana)

Publicat dia 22 agost 2013

  Després d’una conversa amb Jaume Fàbrega i d’altres amics, vaig decidir posar-li el nom a aquesta recepta, i anomenar-la PAELLA A LA CATALANA, amb tots els meus respectes cap a la “Paella” originariament valenciana i que no té res…

Llegeix-ne més

Receptes similars: tapes

Amanida Russa

Publicat dia 14 juny 2014

  No per clàssica i tòpica hem de deixar de considerar aquesta amanida com una de les grans tapes, aperitiu o plat de la nostra taula. A qui no li ve de gust una tapeta a l’hora del vermutet? Ara…

Llegeix-ne més

Croquetes de Bacallà

Publicat dia 20 març 2014

  Aprofitant les jornades de la “Ruta del Bacallà” que es van celebrar entre el 16 de març i el 6 d’abril,vam voler dedicar aquesta recepta al Gremi de Bacallaners de Catalunya. Les croquetes de bacallà amb patata, pebre, canyella…

Llegeix-ne més

Comenta