Croquetes de Bacallà

Publicat dia 20 març 2014 bacallà. entrants. entreteniments. tapes

 

Aprofitant les jornades de la “Ruta del Bacallà” que es van celebrar entre el 16 de març i el 6 d’abril,vam voler dedicar aquesta recepta al Gremi de Bacallaners de Catalunya.

Les croquetes de bacallà amb patata, pebre, canyella i julivert, com les actuals mandonguilles d’abadejo valencianes o de  les de bacallà de les Balears ja apareixen  al llibre de Josep Cunill de Bosch La cuina catalana (1907). Ignasi Domènech, a La teca, també en parla (1924). O Ferran Agulló al Llibre de la cuina catalana (1927).

Sembla ser que la paraula “croqueta” ve del francès “croquette” (Croquer-Mossegar). La croqueta ja està documentada a França el segle XVIII i al nostre país el XIX.

Es fan en forma de tap de suro, com diu Ignasi Domènech, però també es fan en forma de bola o planes “Raoles”, paraula encara vigent a les Illes Balears.

(Font: Jaume Fàbrega)

 

 

De croquetes se’n fan de molts tipus, de peix, de verdures, de bolets, de pernil, de pollastre, de carn de vedella… Fins i tot serveixen com a “cuina d’aprofitament”, com les de carn d’olla, per posar un exemple, i han esdevingut en l’actualitat un dels ingredients per excel·lència dels bars i cafeteries de tapes, als restaurants com a entrant o acompanyament de plats diversos o formant part de qualsevol entreteniment gastronòmic.

 

 

Aquesta és la nostra recepta de les croquetes de bacallà:

Ingredients per sis persones:

200 gr. de bacallà dessalat
1 ceba
2 grans d’all
100 gr. de farina
1 l. de llet
farina
3 ous
pa ratllat
oli d’oliva verge extra
sal
julivert, canyella en pols i/o nou moscada (Opcional)

 

 

Elaboració:

Piquem la ceba tendra finament i la posem a sofregir en una cassola amb oli. Piquem també el gra d’all i li afegim. Abans que arribi a daurar-se del tot, afegim el bacallà dessalat i esmicolat i ho ofeguem breument.
Afegim la farina, li donem uns tombs perquè no quedi crua i hi tirem la llet a poc a poc, sense deixar de remenar. Treballarem aquesta massa durant 20 minuts aproximadament, a foc mitjà. Escampem opcionalment (Depèn dels gustos)  Una mica de julivert picat, canyella i/o nou moscada. Rectifiquem de sal, barregem bé i passem la massa a una safata. Deixerem que es refredi una mica  i untarem la superfície amb una mica d’oli o la cobrirem amb film de cuina perquè no se li faci crosta.

Guadarem la massa a la nevera  i quan sigui freda , tallarem i donarem forma a les croquetes. Una forma pràctica de fer-les, és intoduint la massa en una manèga amb el broc una mica ample, fer-ne tires a sobre el marbre, tallar-les a la mida desitjada i seguidament donar-hi forma amb les mans una mica untades d’oli. Seguidament les enfarinem, les passem per ou i pa ratllat i les fregim en una paella amb oli d’oliva ben calent.

Quan estiguin fetes, les retirem de la paella i escorrem l’excés d’oli sobre un plat cobert amb paper absorbent de cuina .

 

Receptes similars: bacallà

Esqueixada de Bacallà

Publicat dia 12 juny 2015

    L’esqueixada és una amanida feta de bacallà dessalat i esqueixat, acompanyat de diversos ingredients vegetals, i oli d’oliva. D’entre els vegetals no hi pot faltar el tomàquet, trossejat o ratllat, i sovint també s’hi posa ceba i olives….

Llegeix-ne més

Bacallà gratinat amb mussolina d’all

Publicat dia 8 desembre 2014

  Ingredients per 4 persones: 4 talls de morro de bacallà Mussolina d’all Oli d’oliva verge extra Farina Salsa de tomàquet  1 Porro i 1 pastanaga (Per la guarnició) Per a la mussolina d’all: 2 grans d’all escalivats o 1/2…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entrants

Musclos a la marinera

Publicat dia 30 maig 2014

  He vist moltes maneres de preparar els musclos o les cloïsses a la marinera, amb all, sense, amb ceba o sense ceba, amb pebrot, amb pebres etc. Ja que cada mestre té el seu llibre, aquí tenim la versió…

Llegeix-ne més

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014

  Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastronòmiques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarró o simplement…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entreteniments

Lacón amb “Cachelos”

Publicat dia 9 setembre 2013

    Els cachelos són patates ? Doncs … sí, però no . A veure : tot “cachelo” és una patata , però no tota patata és un “cachelo” , ni el “cachelo” és una varietat de patata , sinó…

Llegeix-ne més

Barquetes (2)

Publicat dia 8 setembre 2013

  Hem fet unes barquetes per picar una mica. Les podem utilitzar d’aperitiu o d’entrant d’algun àpat, per sopar…Uns capritxets amb els que també podem quedar bé si tenim convidats. Una mica entretingut, però fàcil de fer. Aquestes són les…

Llegeix-ne més

Receptes similars: tapes

Amanida Russa

Publicat dia 14 juny 2014

  No per clàssica i tòpica hem de deixar de considerar aquesta amanida com una de les grans tapes, aperitiu o plat de la nostra taula. A qui no li ve de gust una tapeta a l’hora del vermutet? Ara…

Llegeix-ne més

Musclos al vapor (Picantons)

Publicat dia 14 març 2014

  Tal i com mana la tradició, per Sant Joan, musclos, sardines i cava. Ingredients: 1 Kg. de musclos de roca 2 grans d’all 1 bitxo 1 trosset de llimona Pebre negre Vi blanc sec Oli d’oliva verge extra Elaboració:…

Llegeix-ne més

Comenta