Aprofitant les jornades de la “Ruta del Bacallà ” que es van celebrar entre el 16 de març i el 6 d’abril,vam voler dedicar aquesta recepta al Gremi de Bacallaners de Catalunya.
Les croquetes de bacallà amb patata, pebre, canyella i julivert, com les actuals mandonguilles d’abadejo valencianes o de les de bacallà de les Balears ja apareixen al llibre de Josep Cunill de Bosch La cuina catalana (1907). Ignasi Domènech, a La teca, també en parla (1924). O Ferran Agulló al Llibre de la cuina catalana (1927).
Sembla ser que la paraula “croqueta” ve del francès “croquette” (Croquer-Mossegar). La croqueta ja està documentada a França el segle XVIII i al nostre paÃs el XIX.
Es fan en forma de tap de suro, com diu Ignasi Domènech, però també es fan en forma de bola o planes “Raoles”, paraula encara vigent a les Illes Balears.
(Font: Jaume FÃ brega)
De croquetes se’n fan de molts tipus, de peix, de verdures, de bolets, de pernil, de pollastre, de carn de vedella… Fins i tot serveixen com a “cuina d’aprofitament”, com les de carn d’olla, per posar un exemple, i han esdevingut en l’actualitat un dels ingredients per excel·lència dels bars i cafeteries de tapes, als restaurants com a entrant o acompanyament de plats diversos o formant part de qualsevol entreteniment gastronòmic.
Aquesta és la nostra recepta de les croquetes de bacallà :
Ingredients per sis persones:
200 gr. de bacallà dessalat
1 ceba
2 grans d’all
100 gr. de farina
1 l. de llet
farina
3 ous
pa ratllat
oli d’oliva verge extra
sal
julivert, canyella en pols i/o nou moscada (Opcional)
Elaboració:
Piquem la ceba tendra finament i la posem a sofregir en una cassola amb oli. Piquem també el gra d’all i li afegim. Abans que arribi a daurar-se del tot, afegim el bacallà dessalat i esmicolat i ho ofeguem breument.
Afegim la farina, li donem uns tombs perquè no quedi crua i hi tirem la llet a poc a poc, sense deixar de remenar. Treballarem aquesta massa durant 20 minuts aproximadament, a foc mitjà . Escampem opcionalment (Depèn dels gustos)  Una mica de julivert picat, canyella i/o nou moscada. Rectifiquem de sal, barregem bé i passem la massa a una safata. Deixerem que es refredi una mica  i untarem la superfÃcie amb una mica d’oli o la cobrirem amb film de cuina perquè no se li faci crosta.
Guadarem la massa a la nevera  i quan sigui freda , tallarem i donarem forma a les croquetes. Una forma prà ctica de fer-les, és intoduint la massa en una manèga amb el broc una mica ample, fer-ne tires a sobre el marbre, tallar-les a la mida desitjada i seguidament donar-hi forma amb les mans una mica untades d’oli. Seguidament les enfarinem, les passem per ou i pa ratllat i les fregim en una paella amb oli d’oliva ben calent.
Quan estiguin fetes, les retirem de la paella i escorrem l’excés d’oli sobre un plat cobert amb paper absorbent de cuina .