Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Fesolets de Santa Pau amb Espinacs

Publicat dia 4 setembre 2013 cuina vegana. llegums. llegums verdures i hortalisses

 

Moltes vegades no cal fer grans plats, al contrari, amb productes naturals i de bona qualitat amb un bull i un bon raig d’oli del bo, n’hi ha prou. És el cas d’aquest platet, saludable i molt fàcil, i d’aquells per anar mantenint una dieta equilibrada.

És clar que també podem afegir-li un sofregit o el que se’ns pasi pel cap, però avui ho hem fet així.

Les mongetes o fesols de Santa Pau, conreades en els sòls volcànics propers a aquesta localitat, són de l’espècie Phaesolus vulgaris, en concret de la varietat de tavella grisa. Conreades durant molt anys només per l’autoconsum, avui en dia són molt apreciades per la finor del seu sabor i pel poc temps de cocció que necessiten.

Aquests llegums són menuts, de forma arronyonada i de pell molt prima. Un cop cuits, en la boca són saborosos, amb una textura molt fina, gens farinosa i molt tova. Se sol sembrar de la primera setmana de juny a la segona quinzena de juliol, i la collita és al setembre.

Ingredients:

Fesols de Santa Pau

Espinacs frescos

Oli d’oliva verge extra

Aigua mineral

Sal

 

Com bullir els fesols:

Els posarem en remull amb aigua la nit abans. Si l’aigua és dura ( si porta calç ), cal posar-hi una mica de bicarbonat per trencar la calç de l’aigua. Sempre és millor amb aigua mineral.

L’endemà al matí, els rentarem amb aigua.

Posarem a bullir els fesols amb una mica de sal i aigua mineral  freda a mig foc. Quan comenci l’ebullició, “els espantarem” afegint a l’olla una  mica d’aigua freda per tal de trencar el bull i perquè tornin a començar a bullir, a poc a poc, aproximadament una hora i mitja.

Un cop escorreguts els fesols ja els tenim a punt de menjar amanits amb un raig d’oli o  podem cuinar-los de les mil i una maneres.

Recomanem guardar el suc de la seva cocció per utilitzar-lo en l’elaboració dels plats.

 

Elaboració del plat:

En una cassola hi tirem un raig d’oli d’oliva i saltem lleugerament els espinacs, que haurem rentat abans i hi afegim els fesolets amb una mica del suc de la seva cocció i rectifiquem de sal.

Servim amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra al damunt.

Podem afegir-hi també alguna herba aromàtica al nostre gust.

Receptes similars: cuina vegana

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014

  Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastronòmiques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarró o simplement…

Llegeix-ne més

Fideus d’arròs amb verdures

Publicat dia 11 febrer 2014

  Ingredients: Fideus d’arròs Carbassó Albergínia Ceba Pebrot vermell Pebrot verd Oli d’oliva verge extra Salsa de soja Elaboració: El primer que hem de fer és posar els fideus en remull en aigua calenta, un mínim d’una hora (Uns 80…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014

  Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vallès oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comerç de proximitat. Recentment,…

Llegeix-ne més

Faves tendres i Carxofes ofegades.

Publicat dia 17 abril 2014

Una altra recepta de productes de temporada, de proximitat, km 0. “Slow Food” aquesta gran iniciativa internacional per preservar la cultura de la cuina, els aliments ecològics en general, els animals doméstics i en definitiva, per intentar combatre el “Fast…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França…

Llegeix-ne més

Comenta