Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Fesolets de Santa Pau amb Espinacs

Publicat dia 4 setembre 2013 cuina vegana. llegums. llegums verdures i hortalisses

 

Moltes vegades no cal fer grans plats, al contrari, amb productes naturals i de bona qualitat amb un bull i un bon raig d’oli del bo, n’hi ha prou. √Čs el cas d’aquest platet, saludable i molt f√†cil, i d’aquells per anar mantenint una dieta equilibrada.

√Čs clar que tamb√© podem afegir-li un sofregit o el que se’ns pasi pel cap, per√≤ avui ho hem fet aix√≠.

Les mongetes o fesols de Santa Pau, conreades en els s√≤ls volc√†nics propers a aquesta localitat, s√≥n de l’esp√®cie Phaesolus vulgaris, en concret de la varietat de tavella grisa. Conreades durant molt anys nom√©s per l’autoconsum, avui en dia s√≥n molt apreciades per la finor del seu sabor i pel poc temps de cocci√≥ que necessiten.

Aquests llegums són menuts, de forma arronyonada i de pell molt prima. Un cop cuits, en la boca són saborosos, amb una textura molt fina, gens farinosa i molt tova. Se sol sembrar de la primera setmana de juny a la segona quinzena de juliol, i la collita és al setembre.

Ingredients:

Fesols de Santa Pau

Espinacs frescos

Oli d’oliva verge extra

Aigua mineral

Sal

 

Com bullir els fesols:

Els posarem en remull amb aigua la nit abans. Si l’aigua √©s dura ( si porta cal√ß ), cal posar-hi una mica de bicarbonat per trencar la cal√ß de l’aigua. Sempre √©s millor amb aigua mineral.

L’endem√† al mat√≠, els rentarem amb aigua.

Posarem a bullir els fesols amb una mica de sal i aigua mineral ¬†freda a mig foc.¬†Quan comenci l’ebullici√≥, “els espantarem” afegint a l’olla una¬† mica d’aigua freda per tal de trencar el bull i perqu√® tornin a comen√ßar a bullir, a poc a poc, aproximadament una hora i mitja.

Un cop escorreguts els fesols ja els tenim a punt de menjar amanits amb un raig d’oli o¬† podem cuinar-los de les mil i una maneres.

Recomanem guardar el suc de la seva cocci√≥ per utilitzar-lo en l’elaboraci√≥ dels plats.

 

Elaboració del plat:

En una cassola hi tirem un raig d’oli d’oliva i saltem lleugerament els espinacs, que haurem rentat abans i hi afegim els fesolets amb una mica del suc de la seva cocci√≥ i rectifiquem de sal.

Servim amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra al damunt.

Podem afegir-hi també alguna herba aromàtica al nostre gust.

Receptes similars: cuina vegana

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014

  Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastron√≤miques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarr√≥ o simplement…

Llegeix-ne més

Fideus d’arr√≤s amb verdures

Publicat dia 11 febrer 2014

  Ingredients: Fideus d’arr√≤s Carbass√≥ Alberg√≠nia Ceba Pebrot vermell Pebrot verd Oli d’oliva verge extra Salsa de soja Elaboraci√≥: El primer que hem de fer √©s posar els fideus en remull en aigua calenta, un m√≠nim d’una hora (Uns 80…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014

  Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vall√®s oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comer√ß de proximitat. Recentment,…

Llegeix-ne més

Faves tendres i Carxofes ofegades.

Publicat dia 17 abril 2014

Una altra recepta de productes de temporada, de proximitat, km 0. “Slow Food” aquesta gran iniciativa internacional per preservar la cultura de la cuina, els aliments ecol√≤gics en general, els animals dom√©stics i en definitiva, per intentar combatre el “Fast…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) √Čs un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes arom√†tiques com…

Llegeix-ne més

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Pa√Įsos Catalans √©s molt conreada a l‚Äôhorta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l‚ÄôEbre, a Benicarl√≥¬†(amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, Fran√ßa…

Llegeix-ne més

Comenta