Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Pèsols del Maresme Ofegats

 

Aprofitant que estem en plenes Jornades Gastronòmiques del Pèsol del Maresme, hem aprofitat per fer un plat molt típic de la nostra comarca.

Aquesta és una recepta similar a la de les faves ofegades, feta amb aquestes “Perles del Maresme” o “Caviar del Maresme” com els anomena la gran cuinera de Sant Pol Carme Ruscalleda.

Els hem fet amb una mica de botifarra negra, encara que els podiem haver fet posant-hi també una mica de cansalada o simplement amb el sofregit i els pèsols sense res més.

Recordo de petit a tota la família pelant faves i pèsols al voltant de la taula i “petant” la xerradeta, costums que s’han anat perdent per el ritme diferent de vida que portem i perquè no dir-ho, dels productes congelats. No tinc res en contra dels congelats, n’hi ha de bona qualitat, però res a veure amb el producte fresc i de proximitat.

 

Els meravellosos Pèsols del Maresme

 

Ingredients:

1,5 de pèsols amb la seva tavella

6 o 7 alls tendres

6 escalunyes

2 tomacons ben madurs

1 botifarra negra

Oli d’oliva verge extra

Sal

1 fulla de llorer

1 copeta de vi ranci

 

 

Elaboració:

Desgranarem els pèsols (Podem fer-ho tot veient la tv. o fent petar la xarradeta) i els reservem.

En una cassola fem un sofregit amb les escalunyes i els alls tendres tallats petits, quan sigui transparent hi afegim el tomàquet ratllat sense pell ni llavors i la fulleta de llorer.  Ho deixem coure tot plegat una estoneta i hi tirem un raig de vi ranci i deixem que redueixi.

A continuació hi tirem una mica d’aigua i quan arrenqui el bull, els pèsols. Ho deixerem coure a foc lent amb la cassola tapada amb un plat amb aigua. Quan suiguin gairebé cuits i posarem la botifarra negra tallada a rodanxes i acabarem la cocció.

I d’aquesta manera tant fàcil, ja tenim el plat a punt.

 

 

Maridatge recomanat:

Decididament estem al Maresme, seu del pèsol garrafí , aqui no es el pastor qui s’acosta a la sirena perquè ja en te prou amb els pèsols acabats de collir adovats amb la generosa botifarra negre. Té raó l’Eduard, els pèsols acabats de collir, poca cosa necessiten, oli d’oliva, uns allets “per igualar” un toc de porc i, “nari-nan”! Davant d’aquesta grandiosa senzillesa un Cava rosat ajudarà a pasar els pèsols, plaenter, aromàtic i tranquil. Uns bons professional, Jané Ventura del Vendrell, una tradició de bon fer, poc a poc! Us envejo!

Agustí Salas Rolland.

 

 

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014

  Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vallès oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comerç de proximitat. Recentment,…

Llegeix-ne més

Faves tendres i Carxofes ofegades.

Publicat dia 17 abril 2014

Una altra recepta de productes de temporada, de proximitat, km 0. “Slow Food” aquesta gran iniciativa internacional per preservar la cultura de la cuina, els aliments ecològics en general, els animals doméstics i en definitiva, per intentar combatre el “Fast…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França…

Llegeix-ne més

Comenta