Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Botifarrada (Botifarra amb seques, Botifarra amb rovellons…)

Publicat dia 11 octubre 2013 bolets. carns. cuina catalana. llegums

 

S‘organitzen botifarrades molt grans a les festes populars de Catalunya, com la reivindicativa del 12 d’octubre.¬†Nosaltres en fem una aquest dia al mat√≠, al nostre poble, Malgrat de Mar. Aquest any l’hem anomenat “Botifarrada per la llibertat” Organitzada per ERC.

Una¬†botifarrada¬†t√© lloc quan un grup d’amics i fam√≠lia es reuneixen per fer botifarres a la brasa. Es costum fer la botifarrada en grup i passar una bona estona tots plegats xerrant, menjant i bevent.

 

 

Hem fet un petit recull entre llibres i internet per aconsseguir una mica m√©s d’informaci√≥ sobre la botifarra, que creiem, us pot resultar interessant:

La botifarra √©s un embotit cru que s’elabora amb les carns m√©s nobles del porc: carn d‚Äôespatlla o de cuixa i cansalada viada, amanides amb sal i pebre negre. S’emboteix en un budell de porc, es lliga i ja queda llesta per a la comercialitzaci√≥.

S√≥n un producte emblem√†tic de casa nostra i es converteixen en protagonistes de plats t√≠pics de la gastronomia catalana, com la botifarra amb mongetes, ¬†les coques de recapte, a la brasa, esparracada amb bolets,…

Aquestes botifarres, tamb√© dites¬†botifarres vermelles,¬†roget¬†o simplement¬†botifarra, s’han de cuinar abans de menjar-les, sovint a la paella o a la graella, i se serveixen senceres com a √†pat amb algun acompanyament. A Catalunya √©s molt t√≠pic la botifarra amb seques. S√≥n les que s’utilitzen a les botifarrades.

S√≥n vermelles abans de coure i rosades en acabat. Solen contenir una mica de pebre. Sovint tamb√© all i julivert. A vegades s’escaliva la carn picada o s’hi afegeixen bolets o escalivada o altres ingredients¬†abans d’enfundar-la en l’intest√≠. Tamb√© es coneguda com a¬†botifarra crua¬†o com a¬†llonganissa¬†a alguns llocs dels Pa√Įsos Catalamns

A Occitània existeixen les botifarres fresques de Tolosa de Llenguadoc, molt semblants a les catalanes.

Amb la botifarra vermella assecada i curada es fa el furt. Amb les botifarres molt primes i estretes, semblants a salsitxes, assecades i curades a Girona es fa un embotit que es diu cigala de gatocigaleta.

La botifarra catalana es distingeix d’altres salsitxes en qu√® est√† feta √ļnicament amb magre de porc (normalment llom i retalls), a la qual es pot afegir com a condiment, tot i que no √©s necessari, una mica de cansalada. La carn es pica molt finament, se sala i s’afegeix un polsim de pebre negre. Cada cansaladeria t√© la seva recepta pr√≤pia, on el que canvia i d√≥na la gr√†cia especial de cada botifarra s√≥n els condiments i, de vegades, alguns altres productes afegits, que segons el tipus de botifarra poden ser bolets, fetge de porc o foie gras, all i julivert, mel, etc.

Es barregen els ingredients amassant-los amb les mans i s’emboteixen en l’intest√≠ gruixut del porc. Se separen en porcions d’uns quinze cent√≠metres fent girar una a una cada botifarra entorn l’eix que les uneix. Es deixen reposar durant un mat√≠ o una tarda sobre un drap net o paper absorbent i es guarda a la nevera.

Si en comptes d’embotir-la en l’intest√≠ gruixut ho fem al prim, obtenim salsitxes catalanes.

Alguns tipus de botifarres:

Botifarra d’arr√≤s¬†o¬†baldana d’arr√≤s: A m√©s de carn magra s’hi afegeix arr√≤s¬†cuit i esp√®cies

Baldana de sang: carn magra, cansalada i sang. Es fa a les Terres de l’Ebre.

Baldana de ceba¬†o¬†botifarr√≥ de ceba. Variant de l’anterior, amb ceba.

Botifarra de mondongo o de corder: Amb carn de corder, sang i espècies. Es fa a les comarques de Tarragona.

Botifarra tra√Įdora: De retalls i freixures que primer s’escalden abans d’embotir-les. Pr√≤pia de les comarques nord-occidentals pirinenques.

 

La Botifarra amb rovellons:

 

 

Ingredients:

Botifarra

Rovellons: Poden ser també a la llauna, veure recepta.

 

 

Botifarra amb mongetes:

La botifarra amb mongetes, o botifarra amb seques, √©s un plat cl√†ssic i tradicional de la cuina catalana, molt senzill per√≤ tamb√© molt caracter√≠stic d’aquesta cuina. L’associaci√≥ de mongetes i botifarra existeix tamb√© a la cuina occitana, germana de la catalana, en un dels seus plats m√©s populars: l’anomenat¬†ca√ßolet, tot i que la preparaci√≥ √©s molt diferent.

 

 

Ingredients:

Botifarra

Mongetes del ganxet

 

La mongeta del ganxet reconeguda per part de la UE.

Recentment, la Denominaci√≥ d‚Äôorigen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet va obtenir¬†el reconeixement de la Comissi√≥ Europea mitjan√ßant la publicaci√≥ en el Diari Oficial de la Uni√≥ Europea (DOUE) de la seva inscripci√≥ al registre comunitari de DOP i IGP (Indicaci√≥ Geogr√†fica Protegida). La DOP Mongeta del Ganxet, protegeix la mongeta de la varietat Ganxet produ√Įda a les comarques del Vall√®s Occidental, Vall√®s Oriental i alguns municipis del Maresme i de La Selva.

L‚Äôorigen sembla ser americ√†,¬†i¬†fins¬†fa¬†pocs¬†anys¬†era¬†un producte¬†m√©s¬†de¬†la pagesia, que nom√©s¬†les¬†cultivava¬†per a consum¬†propi.¬†Per√≤¬†malgrat el¬†retroc√©s¬†de l‚Äôagricultura,¬†les¬†‚ÄĚmongetes¬†del ganxet‚Ä̬†han augmentat la seva¬†producci√≥¬†gr√†cies¬†al prestigi¬†que han adquirit¬†en els¬†√ļltims¬†anys.¬†Els diferents¬†estudis han¬†millorat¬†l‚Äôesp√®cie¬†i¬†l‚Äôhan¬†expandit¬†per tot el¬†territori,¬†i¬†ha esdevingut¬†un dels¬†plats¬†m√©s¬†valorats,¬†t√≠pic¬†no¬†nom√©s¬†de l‚Äôalimentaci√≥¬†dels¬†pagesos,¬†sin√≥¬†de¬†les¬†zones¬†urbanes.
T√© una¬†forma plana,¬†semblant a un¬†rony√≥,¬†amb¬†un ganxo¬†caracter√≠stic¬†en un dels¬†extrems.¬†√Čs¬†de grand√†ria mitjana,¬†amb¬†un pes¬†de vuit¬†grams¬†per¬†unitat.¬†Cal¬†bullir¬†prou¬†perqu√® quedin¬†tendres,¬†per√≤¬†sense¬†restar¬†sabor.¬†¬†Un cop¬†a la boca¬†√©s¬†poc¬†granulosa,¬†amb¬†un gust¬†suau¬†i¬†consistent,¬†que deixa una¬†sensaci√≥¬†farinosa¬†molt¬†agradable¬†al paladar.

 

Elaboració de les mongetes:

Per a 4 persones: 

400 g de¬†“mongetes¬†del ganxet” de l’any
1,5 l¬†d’aigua¬†mineral
Sal

Hi podem afegir tamb√© a la cocci√≥, una cabe√ßa d’alls¬†i herbes arom√†tiques al gust.

 

 

Com bullir-les:

El primer de tot ser√† deixar-les en remull amb aigua mineral un m√≠nim de 8h. Si les deixem m√©s temps millor.¬†Posarem les mongetes amb l’aigua freda al foc. Quan arrenqui el bull l’aturarem afegin-t’hi una mica d’aigua freda per “espantar” les mongetes. Aquesta operaci√≥ la repetirem un parell o tres de vegades i deixarem que coguin a foc molt, molt lent, que gaireb√© ni bullin,¬†fins que siguin cuites. La sal l’afegirem al final de la cocci√≥.

 

Ah! ¬†No ens oblidem pas de l’allioli! ¬†Gaireb√© imprescindible per acompanyar qualsevol carn a la brasa.

 

Allioli (Veure recepta)

 

Una vegada més aquestes fantàstiques botifarres ens les proporciona el nostre carnisser de proximitat. (Cliqueu la foto)
El cuiner, m√©s content i eixerit que un g√≠njol… ūüėČ

Receptes similars: bolets

Arròs amb Conill, Carxofes i Ceps

Publicat dia 14 febrer 2015

  Aquest es un arr√≤s d‚Äôaprofitament. Hem agafat una mica de conill rostit que ten√≠em, li hem afegit unes carxofes, un grapat de ceps i alguna coseta m√©s‚Ķ I ens ha quedat un arr√≤s de muntanya per llepar-se‚Äôn els dits!…

Llegeix-ne més

Remenat de Camagrocs i Ceba confitada

Publicat dia 24 novembre 2014

Aquesta √©s una recepta molt senzilleta que vam fer al 1er taller de cuina a Coworking Malgrat. En aquest remenat el protagonista √©s el bolet, en aquest cas camagroc, per√≤ podem utilitzar-ne qualsevol tipus en temporada o b√© xampinyons o…

Llegeix-ne més

Receptes similars: carns

Vedella amb Bolets

Publicat dia 30 octubre 2014

  No hauriem de confondre aquest plat amb el Fricand√≥, senzillament per la seva t√®cnica de cocci√≥. El fricand√≥ el fem amb filets enfarinats i fregits i amb base d’un sofregit, mentre que aqu√≠ rostim o estofem la vedella amb…

Llegeix-ne més

Arr√≤s amb Rag√ļ i Ou escaldat

Publicat dia 20 octubre 2014

  Podriem dir que √©s un “arr√≤s a la cubana” amb una altra personalitat. Arr√≤s, ou escaldat i salsa bolonyesa (Rag√ļ), per√≤ anem a pams… Curiosament, la “Salsa bolonyesa” com √©s coneguda per tots nosaltres i tamb√© arreu, a Bolonya…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5‚ÄĮ‚ā¨ el quilo. Podr√≠em haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al Pa√≠s Valenci√†) No √©s un past√≠s, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014

  Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vall√®s oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comer√ß de proximitat. Recentment,…

Llegeix-ne més

Faves tendres i Carxofes ofegades.

Publicat dia 17 abril 2014

Una altra recepta de productes de temporada, de proximitat, km 0. “Slow Food” aquesta gran iniciativa internacional per preservar la cultura de la cuina, els aliments ecol√≤gics en general, els animals dom√©stics i en definitiva, per intentar combatre el “Fast…

Llegeix-ne més

Comenta