Pèsols amb Sípia i Patates ( El plat de Mataró)

blog7

 

Com a bon “Capgrós”, mataroní de naixement, he volgut posar en aquest receptari, un plat molt especial per a mi, amb tot el carinyo i passió que sento per la nostra cuina. Un plat que barrejant mar i terra, posa tots els sentits a punt per tocar el cel.

Un plat amb denominació d’orígen, per alguna cosa se l’anomena “El plat de Mataró” i els mataronins ens l’hem fet nostre, encara que crec que es fa per tot arreu del nostre país,  amb productes de proximitat, “slow food”. El pèsol tant maresmenc, la sèpia del nostre mediterrani i la patata del nostre hort.

Fins i tot tenim unes “Jornades gastronòmiques del Plat de Mataró” i com diu la dita, com Mataró, res millor!

Per cert, algú recorda les “Mataró potatoes” de fa molts anys?

 

blog1

 

Doncs, aquesta és la nostra versió:

Ingredients:

500 gr de pèsols desgranats

750 gr (aprox) de sípia bruta

4 patates mitjanes

1 farcellet d’herbes

2 cebes

2 grans d’all

Una mica de pebrot vermell

Una mica de pebrot verd

2 o 3 tomàquets madurs ratllats sense pell

1 copeta de vi blanc sec

Oli d’oliva verge extra

Sal

Aigua o fumet suau

 

blog12

 

Per a la picada:

50 gr d’ametlles torrades

1 gra d’all

Julivert

Un bocinet de xocolata negra

Elaboració:

En primer lloc vull comentar que la sípia a de ser de l’anomenada bruta, aquestes sèpies que ja ens venen netes i/o congelades o de semi-conserva no valen res, a més el plat ho agrairà i els comensals també.

Un cop rentada i tallada a daus (reservant la seva salsa o melsa, aquesta bosseta marró que té dins la panxa) la sofregim amb un bon oli d’oliva verge extra fins que deixi anar la seva aigua i a continuació hi afegim la ceba picadeta i els alls i ho deixem coure tot plegat, amb el farcellet d’herbes, fins que la ceba quedi una mica dauradeta.

 

blog3

 

 

Tot seguit hi afegirem els pebrots, també talladets.

 

blog4

 

 

Ho deixarem fent “xup-xup” a foc lent i amb la cassola tapada una bona estona, quan és vegi el conjunt ben confitadet hi posarem el tomàquet ratllat i una altra bona dosis de paciència. Hi afegirem el vi i el deixerem reduir.  Ens ha de quedar més o menys així, amb aquest color torradet i tant maco. Sentiu l’oloreta?

 

blog5

 

 

A continuació hi afegim l’aigua o un fumet suau i quan arrenqui el bull, hi tirem els pèsols i les patates.

 

blog6

 

 

Una mica abans d’acabar la cocció hi posem la picada d’ametlles, all, julivert i xocolata. Deixem reposar la cassola, millor d’un dia per l’altre i l’alegria i passió que sentireu quan gaudiu d’aquest plat serà indescriptible!

 

blog8

 

Maridatge recomanat:

MATARÓ: Capgrossos i cebes. Un plat gloriós, golafre, saborós. Un plat que agermana tota Catalunya, un “mar i muntanya” o en aquest cas un “mar i horta”. Una sort extraordinària comptar amb ambdós aventatges, el resultat, l’Eduard ens el posa a taula! Crec adient un blanc de Sumarroca “Temps de Flors “, un vi tant florit com el plat mataroní , una acurada mescla de Muscat , Gewurrstràminer i Xarel.lo, crec que anirà al pèl d’aquesta petita O.D.A.( Obra d’Art ).

Agustí Salas Rolland.

10320545_702829073089672_4348984809757621404_n

 

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina mediterrània

Arròs amb Ragú i Ou escaldat

Publicat dia 20 octubre 2014

  Podriem dir que és un “arròs a la cubana” amb una altra personalitat. Arròs, ou escaldat i salsa bolonyesa (Ragú), però anem a pams… Curiosament, la “Salsa bolonyesa” com és coneguda per tots nosaltres i també arreu, a Bolonya…

Llegeix-ne més

Tagliatelle amb “Pesto alla Genovese”

Publicat dia 31 juliol 2014

  Ja hem explicat en més d’una ocasió, la diferència entre la pasta que fem a casa nostra, on barregem els sofregits i salses a la cassola (Fideus a la cassola, Macarrons casolans…) I  l’estil italiá, on es bull la…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França…

Llegeix-ne més

Receptes similars: mar i terra

Pèsols del Maresme amb Calamarsons i Cloïsses

Publicat dia 8 maig 2015

    Sóc del Maresme, i ja sigui per tradició familiar, per proximitat o senzillament perquè ens encanten, moltes vegades hi posem als nostres plats aquestes “perles” meravelloses que tenim per aquí a la primavera. El pèsol, un dels grans…

Llegeix-ne més

Sèpia amb Pèsols del Maresme

Publicat dia 17 març 2015

  En el nostre País, i sobretot al Maresme és molt habitual menjar guisats de peix i marisc amb pèsols. Un dels plats més coneguts a la nostra literatura és el congre amb pèsols, del que ja en parlaven Josep Plà, Vazquez Montalbán i Narcís Comadira,…

Llegeix-ne més

Receptes similars: slow food

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014

  Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vallès oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comerç de proximitat. Recentment,…

Llegeix-ne més

Amanida de “Cor de bou”, Ventresca de Tonyina, Bacallà esqueixat i Olivada

Publicat dia 21 juny 2014

  Hem fet una “amanideta” per dinar. Ens pot servir perfectament com a plat únic, lleuger i saludable o com a un senyor entrant. He utilitzat aquest tipus de tòmaquet, perquè al menys per a mi és dels millors que…

Llegeix-ne més

Comenta